Laptop

Jazda swobodna w granicach przyzwoitego zachowania.
Awatar użytkownika
Diessere
Plutonowy
Plutonowy
https://www.houzz.com/pro/kuchnie/meble-kuchenne-i-kuchnie-na-wymiar-warszawa
Nick w ET: ETPlayer

Laptop

Post autor: Diessere »

Potrzebna mi pomoc i rada w wybraniu laptopa dla syna, bo ja troszkę nie za bardzo w temacie jestem, milion procków i producentów sprzętu jest, więc ciężko mi samemu coś wybrać. Moje kryteria 1500zł (+ - 100zł), grafika chyba dedykowana, żeby mu jakieś gry pochodziły no i procek najlepiej 2 rdzenie. Jeśli chodzi o system niekoniecznie bo mam wolnego XP, chociaż to stary system więc - może być z systemem :) Dysk chyba ok 500GB mu styknie. Proszę tych co się naprawdę znają o pomoc. Mam czas na znalezienie ok. 1 - 3 tygodni, więc się nie pali.
..........podpis...........
Czarek
Plutonowy
Plutonowy

Re: Laptop

Post autor: Czarek »

Ostatnio sporo siedziałem w lapkach, bo kupowałem jednego siostrze, także mam obeznanie.
Moja opinia:
szukałbym tylko w ASUS-ach. Aktualnie dają chyba najlepsze sprzęty jeżeli chodzi o jakość w rozsądnej cenie.
W przedziale jaki podałeś ciężko będzie znaleźć coś z dedykowaną kartą. Jeżeli już, to coś takiego:
http://allegro.pl/laptop-asus-r500dr-2x ... 74247.html
Niby wszystko pięknie nie? Procesor 3.1GHz i karta radeon za jedyne 1599zł :) no to przyjrzyjmy się trochę bliżej...
Karta graficzna:
jest świetna strona, która testuje wszystkie podzespoły, a nawet i całe laptopy i właśnie na niej możemy przeczytać, że nasza karta graficzna w rankingu zajmuje 231 miejsce (na 395), co oznacza tyle, że potrafi ona mniej więcej tyle, co zwykła zintegrowana, także o nowszej grze możemy zapomnieć.
Jeżeli chodzi o procesor:
w rankingu uplasował się na miejscu 243 (na 670) co oznacza tyle, że jest tylko nieco lepszy od mojego procka, a ja laptopa mam już 7 lat :) Do zwykłej, taniej i3 mu daleko (mowa nawet o drugiej generacji, nie wspominając o trzeciej).
W skrócie... Moim skromnym zdaniem lepiej jest dołożyć kilka stów i nie zmieniać laptopa co rok, bo tak może być właśnie w tym przypadku. Wszystko zależy od tego jakimi funduszami w danej chwili dysponujemy i jak bardzo zależy nam, żeby laptop był już teraz.
Ja się szczerze przyznam, że zacząłem szukać lapka dla siebie za około 2000zł, ale czytając i czytając te "głupoty" w linkach, które wkleiłem powyżej, ciągle chciałem coś trosze lepszego i takim cudem, nawet nie wiem kiedy cena z 2000 urosła do 5500 i zostałem bez lapka :D
Awatar użytkownika
Diessere
Plutonowy
Plutonowy

Hehe dzięki Czarek za wyjaśnienie, troszkę zakumałem o co chodzi z tymi grafami i prockami. Więc krótko mówiąc po poczytaniu tematu szukam ASUSA, LENOVO lub DELLA z prockiem 2 rdzeniowym i jakąś grafą w granicach 1600 zł nie wnikając juz w parametry bo i tak nie będzie szału za tą kasę i tak. Do netu i filmów będzie ok., a i ET nawet na integrze pójdzie :-P może jakieś gry na niskich parametrach będą chodzić i na razie musi mu styknąć bo więcej funduszy na laptopa nie mam i nie dam.
Czarek
Plutonowy
Plutonowy

No to jeżeli znajdę jeszcze chwilę czasu, to może uda mi się coś znaleźć lepszego od tego który podałem.
Jak chodzi o DELLa to tylko w aluminium (a te są już droższe), bo plastiki mają straszne. Oglądałem jednego, już w zasadzie chciałem go brać, tylko dotknąć przed zakupem i zrezygnowałem. Tragiczne materiały, badziewny plastik, a nie był on też wcale tani.
LENOVO - tego nawet nie oglądam, nie wiadomo co to... :P
Awatar użytkownika
Diessere
Plutonowy
Plutonowy

Lenovo to poprzednik IBM miałem 5 lat poprzedniego i byłem zadowolony nawet. Sprzedałem ze względu na słabe parametry ledwo net chodził, ale wykonanie nawet dobre.
Awatar użytkownika
twt
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant

Post autor: twt »

Jesli moge cos dodac to ja juz nie patrze na Lenovo jak na IBM, to nie to samo i jesli ktos ze znajomych prosi mnie o pomoc przy wyborze lapka to w pierwszej kolejnosci idzie DELL, potem Asus a czasami Toshiba (pod warunkiem, ze mocno sie wybija patrzac na parametry i cene).
Honorowy Dawca Fragów
Awatar użytkownika
Diessere
Plutonowy
Plutonowy

To poszukaj mi coś jak się znasz bo ja już głupi jestem tyle tego w sprzedaży jest że sam nie wiem co kupić.
Awatar użytkownika
Ultra...
Podchorąży
Podchorąży

Post autor: Ultra... »

Nie wczuwam się zbytnio w lapki, ale mam około 1,5 rok takiego samsunga w domu i w Twoim przedziale cenowym są.Generalnie działa bez zarzutu, bateria trzyma i niezniszczalny: upadał, fruwał, a i pies do niego nasikał :-P , ale działa bez zarzutu ;) W domowym użytkowaniu się sprawdził rewelacyjnie.
http://allegro.pl/laptop-samsung-np-rv5 ... 30379.html
Obrazek
Awatar użytkownika
Noobuś
Porucznik
Porucznik

Post autor: Noobuś »

Tak jak Czarek pisał. W tej cenie te lapki ciężko nazwać sprzętem do gier.

Pointeresuj sie:
1. Czarkowy Asus
2. Lenovo P580G
3. MSI CX640DX

Te znalazłem w tej cenie. MSI patrząc po parametrach ma zdaje sie najwydajniejszą grafike.

www.nhl.pl
www.notebookcheck.pl

Generalnie do gier lepszym wyjściem byłoby dozbierać i/lub kupić PCta. Nieporównywalnie bardziej wydajny w tej samej cenie.
Two beer or not two beer?
KonDzio pisze:Imię jego było Noobuś. Wymawiane na ustach każdego człowieka wywoływało niepokój , strach i lęk.
Awatar użytkownika
twt
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant

Poki co to Asus znaleziony i to w gornej granicy cenowej:

1. X54C-SX603 i3-2328M/4GB/500/DVD-RW

2. X54C-SX603 i3-2328M/6GB/500/DVD-RW

3. X54C-SX603 i3-2328M/5GB/500/DVD-RW

Roznia sie miedzy soba iloscia pamieci RAM i lekko cena (co okolo 30-50zl)

+ duzy dysk
+ procesor intel core i3
+ gniazdo USB 3.0

-/+ podstawowa grafika
- brak systemu
- malo gniazd USB

Postaram sie jeszcze potem czegos poszukac.

ps. jesli chcesz to mozna poszukac czegos na AMD i wtedy grafa pewnie bedzie lepsza. Ja teraz wypisalem Intela bo glownie na nich siedze ale ten lapek podany przez Czarka z AMD tez wyglada ciekawie.

test: intel core i3-2328

test: AMD A6-4400M
Ostatnio zmieniony 2013-02-01, 19:31 przez twt, łącznie zmieniany 1 raz.
Honorowy Dawca Fragów
Czarek
Plutonowy
Plutonowy

Te asusy które podałeś (X54C-SX603 i3-2328M/4GB/500/DVD-RW) są na zintegrowanej grafice, a miała być dedykowana. W tej cenie z prockiem intela nie znajdziesz dedykowanej.

Nadal wydaje mi się, że ASUS zaproponowany przeze mnie na początku jest najlepszy ze wszystkich tu podanych :P

@ Noob - MSI to HP, czyli straszny badziew :P
zer0
Kapitan
Kapitan

Post autor: zer0 »

ja lubię HP :) mój probook wciaz swietnie daje rade, po roku uzytkowania ( dosć intensywnego). Bracki ma Hpka już 7 rok, i też nie narzeka ;) za to mam mieszane uczucia co do budzetowych dellow, matka takiego akurat dostała służbowo, słaby plastik, bardzo niskie kąty widzenia, toczpad żałosny. Ale może to tylko jednorazowy wybryk.
Nie obiecam ci, że lepszy będzie świat,
ważny jest oczu twoich blask,
Nie obiecam ci, że czas ukoi ból
ważne, że jesteś tu…
Czarek
Plutonowy
Plutonowy

ASUS!! :P
(N76VZ)
Awatar użytkownika
twt
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant

Diessere pisze:grafika chyba dedykowana, żeby mu jakieś gry pochodziły ...
Czarek pisze:są na zintegrowanej grafice, a miała być dedykowana
Warto obadac te testy ktore wyzej zapodalem bo to roznie bywa.
Jesli chodzi o same karty Ati to mam duzy dystans do nich - kiedys nabylem taka za 500zl (do stacjonarki) i okazalo sie, ze stary GF za ~250zl szarpie ja jak chce.
Honorowy Dawca Fragów
Awatar użytkownika
Diessere
Plutonowy
Plutonowy

Troszkę mi naprostowaliście temat wiem teraz co chociaż szukać i na co zwracać uwagę. Oj REKLAMA się skończyła idę oglądać dalej Froda ;-D potem oblukam lapki.
ODPOWIEDZ