Wasze zainteresowania, szkoła, dom, praca coś więcej o sobie

Jazda swobodna w granicach przyzwoitego zachowania.
Awatar użytkownika
Diessere
Plutonowy
Plutonowy
https://www.houzz.com/pro/kuchnie/meble-kuchenne-i-kuchnie-na-wymiar-warszawa
Nick w ET: ETPlayer

Wasze zainteresowania, szkoła, dom, praca coś więcej o sobie

Post autor: Diessere »

Mało osób pisze w temacie przedstaw się wiec pomyślałem, żeby stworzyć nowy temat w którym na luzie kto będzie chciał opiszę troszkę o swojej osobie i rodzinie nawet nie wiem jakie imiona co niektórzy posiadają :), co porabia na co dzień, czym się interesuje itp.
Stworzyłem nowy temat, więc zacznę od siebie.
Mam na imię Tomasz i mam 36 lat, od kilku dni mieszkam w Grudziądzu, mam syna 8 i córkę 4 lata. Pracuję w jednostce wojskowej jako pracownik cywilny w biurze. Moja pasją jest wędkarstwo, w szczególności spining i ładuje sporo kasy w sprzęt wędkarski :P z czego żona nie jest zadowolona ;) Moim drugim zainteresowaniem jest gra na gitarze i gram na niej od ok 20 lat przewinęło się parę zespołów z moim udziałem i też sporo kasy ładuję w wzmacniacze, gitary i efekty z czego również moja żona nie jest zbytnio zadowolona bo przeszkadzają jej moje meble typu wzmacniacz gitarowy o mocy 400 wat wielkości komody ;]
Tyle na początek w skrócie, czekam na wasze wypociny :-)
..........podpis...........
Awatar użytkownika
Rybsa
Starszy sierżant
Starszy sierżant
Nick w ET: Mangek

Re: Wasze zainteresowania, szkoła, dom, praca coś więcej o s

Post autor: Rybsa »

36 lat? to już wapno:D. A tak na serio mam 19 lat mieszkam we Wronkach mam brata który jest równe 5 lat młodszy (różnica kilku godzin).Moją pasją za dzieciństwa była piłka nożna lecz przestałem grać z powodu lenistwa.
Uczęszczam do technikum ekonomicznego w tym roku mam maturę i egzamin zawodowy, chciałbym potem kontynuować naukę w tym kierunku na UEP , zawsze jest możliwość że się nie dostane więc miałbym parę pytań do Diessere jak wygląda sytuacja w wojsku itd. Po moich nickach na servie można zauważyć że lubię anime Naruto jest to jedna z moich dwóch ulubionych "bajek" ,druga to cała seria Dragon Ball. Co jeszcze ? Mam psa York'a który wabi się Majki, majk, klopsik, świnka i kilka innych (moja mama lubi zdrabniać wyrazy i tworzyć nowe) ,także czasami pies głupieje jak raz woła się go majki a raz klopsik.Co do muzyki głównie rock i jego odmiany trochę rapu metalu.
/Mangekyou
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kris pl
Pułkownik
Pułkownik
Nick w ET: |W$|Kris
Kontakt:

Post autor: kris pl »

Diessere pisze:Mało osób pisze w temacie przedstaw się wiec pomyślałem, żeby stworzyć nowy temat w którym na luzie kto będzie chciał opiszę troszkę o swojej osobie i rodzinie nawet nie wiem jakie imiona co niektórzy posiadają :), co porabia na co dzień, czym się interesuje itp.
Stworzyłem nowy temat, więc zacznę od siebie.
Mam na imię Tomasz i mam 36 lat, od kilku dni mieszkam w Grudziądzu, mam syna 8 i córkę 4 lata. Pracuję w jednostce wojskowej jako pracownik cywilny w biurze. Moja pasją jest wędkarstwo, w szczególności spining i ładuje sporo kasy w sprzęt wędkarski :P z czego żona nie jest zadowolona ;) Moim drugim zainteresowaniem jest gra na gitarze i gram na niej od ok 20 lat przewinęło się parę zespołów z moim udziałem i też sporo kasy ładuję w wzmacniacze, gitary i efekty z czego również moja żona nie jest zbytnio zadowolona bo przeszkadzają jej moje meble typu wzmacniacz gitarowy o mocy 400 wat wielkości komody ;]
Tyle na początek w skrócie, czekam na wasze wypociny :-)
Diess tak to jest jak się nie chcę napisać czegoś więcej w przedstaw się xD
Spining kosztuje :( Sam czasami śmigam na mazury połowić. Ile razy mnie tyłek bolał po całym dniu na łódce :P
Obrazek
"Jeżeli chcesz traktować dziewczyny obiektowo to przynajmniej rób to z klasą "
Awatar użytkownika
KonDzio
Porucznik
Porucznik

Post autor: KonDzio »

No to może ja:

Moją pasją jest astronomia, wszystko co związane z kosmosem, załogowymi, bezzałogowymi lotami w kosmos. Lotnictwo to coś co uwielbiam i zawsze będę uwielbiał. Jak już gdzieś napisałem mam zamiar udac się do szkoły orląt w dęblinie. Jestem gimbusem :p. Mieszkam w Białymstoku. Moim zdaniem jest to piękne miasto lecz władze mało inwestują w ścianę wschodnią. Nie wiem co by tu jeszcze napisac.

Lubie naleśniki z serem :P
War, war never changes ...
Awatar użytkownika
Diessere
Plutonowy
Plutonowy

Rybsa pisze: jak wygląda sytuacja w wojsku
A więc tak. Żołnierz typu szeregowy zawodowy zostaje przyjety do służby na kontrakt 3 letni. Otrzymuje wynagrodzenie ok. 2500 zł w skład którego później wchodzi wysługa za lata pracy co roku 1%, dodatki funkcyjne za dany etat, dodatki za służby, mundurówkę, mieszkanie z WAM-u (bynajmniej tak było chyba, że coś się zmieniło), rozłąkowe jeżeli służy w innej miejscowości niż mieszka jego rodzina itp. Kurde w ciul kasy no nie ? Początek zapowiada się super. Żołnierze nie mają odprowadzanych typowych składek emerytalnych i rentowych jak zwykły pracownik cywilny i od pensji brutto odchodzi mu coś ok 10% dokładnie nie pamiętam, a cywil czy też pracownik jakiejkolwiek firmy prywatnej ok. 31% ma zabierane od swojego wynagrodzenia brutto. Kurde znowu plus :) Pewnie co niektórzy już zaczynają zacierać ręce i myśleć o mundurze ;] Nie ma etatu w twojej JW albo go likwidują i robisz wypad w Polskę niewiadomo gdzie i jak daleko od domu rodzinnego. No tak tylko, że kontrakt maksymalnie podpisują 4 razy. No to liczymy 3 lata x 4 razy = 12 lat hmmm...... i to jest max. i tu ktoś przeklnie kur....... żołnierz najwcześniej na emeryturę może odejść po 15 latach służby i wtedy otrzymuje emerytury ok. 40% swojej pensji, no i du...a zbrakło 3 lat. Reasumując po 12 latach służby biorąc pod uwagę spore bezrobocie w kraju - super pensja i dostatek zwiększający się z roku na rok dostajesz nagle kopa w zad i lecisz na zbity pysk. Zostajesz bez żadnego dochodu bo zbrakło 3 lata do minimum, bez pracy, zdajesz sobie sprawę, że składki na twoją przyszłą emeryturę były kiepskie jak pisałem wcześniej, czyli musiałbyś znaleść nieźle płatną pracę żeby na starość dostać chociaz z 1000 zł emeryturki. No tak, ale szukaj dobrze płatnej pracy bez stażu i praktyki w danym zawodzie skoro 12 lat siedziałeś w JW jako trep - powodzenia !

P.S. Mój post nie miał na celu nikogo zniechęcać, tylko częściowo zobrazować z moich obserwacji i doświadczenia jak wygląda praca w wojsku na kontrakcie :-)
Awatar użytkownika
Rybsa
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Diessere masz u mnie dobrą flachę za wytłumaczenie "co w trawie piszczy"
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ultra...
Podchorąży
Podchorąży

Post autor: Ultra... »

Diessere pisze: No to liczymy 3 lata x 4 razy = 12 lat hmmm...... i to jest max. i tu ktoś przeklnie kur....... żołnierz najwcześniej na emeryturę może odejść po 15 latach służby i wtedy otrzymuje emerytury ok. 40% swojej pensji, no i du...a zbrakło 3 lat. Reasumując po 12 latach służby biorąc pod uwagę spore bezrobocie w kraju - super pensja i dostatek zwiększający się z roku na rok dostajesz nagle kopa w zad i lecisz na zbity pysk. Zostajesz bez żadnego dochodu bo zbrakło 3 lata do minimum, bez pracy, zdajesz sobie sprawę, że składki na twoją przyszłą emeryturę były kiepskie jak pisałem wcześniej, czyli musiałbyś znaleść nieźle płatną pracę żeby na starość dostać chociaz z 1000 zł emeryturki. No tak, ale szukaj dobrze płatnej pracy bez stażu i praktyki w danym zawodzie skoro 12 lat siedziałeś w JW jako trep - powodzenia !
No i dokładnie w takiej sytuacji znalazł się nasz klanowicz Grześ (nik Pumpik).Przegadaliśmy o tej sytuacji swego czasu na TS kilka godzin.Jeśli będzie okazja pogadajcie z nim, jak to wygląda.
12 lat przesiedział w armii i aut, nie zazdroszczę.Lecisz na bruk, masz rodzinę na utrzymaniu, a co takiego potrafisz ? Obsługiwać działo ?
Nie ma tego złego...
Grześ był szkolony na wyjazd do Afganistanu na misję, wiadomo kasa, tam można zarobić.Przed wyjazdem zwolnili Go.W jego miejsce wyjechał kolega...zginął.
Obrazek
Awatar użytkownika
KonDzio
Porucznik
Porucznik

Post autor: KonDzio »

Afganistan straszna rzecz. Na wojnę nie jedzie się po to aby zginąc za swoją ojczyznę lecz po to aby ten drugi skurczybyk zginął za swoją ... Widocznie dobrze się stało, że go wywalili Ultra.
War, war never changes ...
Awatar użytkownika
Diessere
Plutonowy
Plutonowy

Mam sporo kumpli żołnierzy i uwierzcie minikt nie jeździ tam walczyć tylko zarobić kasę bo płacą zajebiście, a ludzie mają kredyty itp., więc jadą i chowają się po kontach żeby się nie rzucać w oczy bo komuś się przypomni jeszcze, że np. jakiś koleś jeszcze nie był na patrolu. Byle odpękać zmianę i po 3 miechach wrócić do domu w jednym kawałku.
Awatar użytkownika
Rybsa
Starszy sierżant
Starszy sierżant

No co zrobić pieniądz rządzi światem. Może skończmy gadać w tym temacie o wojsku tylko tak jak w temacie.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kris pl
Pułkownik
Pułkownik
Nick w ET: |W$|Kris
Kontakt:

Post autor: kris pl »

KonDzio pisze:Afganistan straszna rzecz. Na wojnę nie jedzie się po to aby zginąc za swoją ojczyznę lecz po to aby ten drugi skurczybyk zginął za swoją ... Widocznie dobrze się stało, że go wywalili Ultra.
Za kilka lat pogadamy i też będziesz inaczej to widział.
Obrazek
"Jeżeli chcesz traktować dziewczyny obiektowo to przynajmniej rób to z klasą "
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Nick w ET: SPIDIvonMARDER
Kontakt:

Post autor: SPIDIvonMARDER »

Kondzio po prostu zacytował Pattona :)

Co do zainteresowań, to chyba je już wszyscy znają. Archeologia, pisanie, poezja, modelarstwo, militaria, II wojna światowa, Panzerwaffe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurr
Starszy kapral
Starszy kapral

Post autor: Szczurr »

Pracuję jako mechanik samochodowy, co jest jednocześnie moim zainteresowaniem. Interesuję się wędkarstwem, piłką ręczną oraz II Wojną Światową, głównie militariami z tej wojny. Lubię czytać książki fantastyczne.
..........Obrazek
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Nick w ET: SPIDIvonMARDER
Kontakt:

Post autor: SPIDIvonMARDER »

Jakimi militariami dokładnie? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurr
Starszy kapral
Starszy kapral

Post autor: Szczurr »

Głównie czołgami, niszczycielami czołgów, działami samobieżnymi. Troszkę też broniami :)
..........Obrazek
ODPOWIEDZ