W świat książki w wieku kilku lat wciągnął mnie słynny Harry Potter. Później zacząłem przygodę z Tolkienem od hobbita którego przeczytałem w momencie. Później zagłębiłem się w świat władcy pierścieni. A teraz chłonę każdy interesujący tytuł z fantastyki.
Wymienię kilka tytułów które przerobiłem dla ludzi którzy lubią taką literaturę:
George R. R. Martin "Pieśń Lodu i Ognia"- Chyba nie muszę przedstawiać. Na jej podstawie kręcą "grę o tron
"Wiedźmin" Sapkowskiego - klasyk Polskiego fantazy
Peter Brett "Malowany Człowiek"- Jeszcze nie skończona trylogia. Ale wspaniała. Niezwykle interesująca postać głównego bohatera.
David Gemmel- Tu wyminie autora ze względu na to że jego książki mają podobny schemat. Bohaterską walkę o przyszłość świata. Od pierwszych części nie mogłem się oderwać później stają się zbyt przewidywalne
"Miecz prawdy" Terry'ego Goodkinda- O tej książce mógłbym pisać i pisać, na pewno wspaniały świat. Naprawdę świetny filozoficzny przekaz.
R.A. Salvatore i cykl o drizzta- Klasyk, nie przebrnąłem całego (25 tomów już wydanych w Polsce z czego przeczytałem 15 ). Ale na pewno jeszcze wrócę.
Glen Cook- Czarna kompania- Aktualnie czytana :d Jestem przy 7 tomie. Dobra książka z ciekawymi postaciami.
To nie cała moja biblioteczka. Ale te książki utkwiły mi w pamięci.
Z chęcią posłucham o waszych ulubionych tytułach
ps za błędy przepraszam ale piszę z nie mojego kompa i nie mam korekty :(
Ze Świata Literatury
- kris pl
- Pułkownik
- https://www.houzz.com/pro/kuchnie/meble-kuchenne-i-kuchnie-na-wymiar-warszawa
- Nick w ET: |W$|Kris
- Kontakt:
Ze Świata Literatury

"Jeżeli chcesz traktować dziewczyny obiektowo to przynajmniej rób to z klasą "
- SPIDIvonMARDER
- Generał-komandor
- Nick w ET: SPIDIvonMARDER
- Kontakt:
Re: Ze Świata Literatury
Błędy poprawiłem, stawiasz flachę :P
Jak rozumiem, to temat do polecania innym książek? To ja teraz na szybko polecę jedną, a dokładniej "Elbing 1945". Powieśc historyczna Tomasza Stężała, miłośnika Elbląga i nauczyciela geografii z tamtejszego liceum. Jego pasją była rekonstrukcja wydarzeń ze zdobywania miasta przez Sowietów w zimie '45, więc zebrał sporo relacji uczestników, które przelał na papier w formie powieści. Czyta się to kapitalnie, opisy są wyczerpujące, fabułą ciekawa, a akcja zapiera dech w piersiach. Walkę ukazano z perspektywy obu stron, a także bezbronnych cywili. By było ciekawiej, oprócz samej batalistyki mamy też sporo scen z życia codziennego, czyli jak wyglądało pruskie miasto przed wojną.
Książka jest dwutomowa, więc i obszerność dzieła powinna na pewien zaspokoić głodnego wrażeń ^^
Jak rozumiem, to temat do polecania innym książek? To ja teraz na szybko polecę jedną, a dokładniej "Elbing 1945". Powieśc historyczna Tomasza Stężała, miłośnika Elbląga i nauczyciela geografii z tamtejszego liceum. Jego pasją była rekonstrukcja wydarzeń ze zdobywania miasta przez Sowietów w zimie '45, więc zebrał sporo relacji uczestników, które przelał na papier w formie powieści. Czyta się to kapitalnie, opisy są wyczerpujące, fabułą ciekawa, a akcja zapiera dech w piersiach. Walkę ukazano z perspektywy obu stron, a także bezbronnych cywili. By było ciekawiej, oprócz samej batalistyki mamy też sporo scen z życia codziennego, czyli jak wyglądało pruskie miasto przed wojną.
Książka jest dwutomowa, więc i obszerność dzieła powinna na pewien zaspokoić głodnego wrażeń ^^