Zapowiedź i ciekawostki

Awatar użytkownika
SlaviaConsesiao
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant
https://www.houzz.com/pro/kuchnie/meble-kuchenne-i-kuchnie-na-wymiar-warszawa
Nick w ET: ETPlayer
Kontakt:

Zapowiedź i ciekawostki

Post autor: SlaviaConsesiao »

Obrazek

O P I S

Raven Software oraz ID Software - dwie legendy komputerowej rozgrywki - znów się łączą, by powrócić do opowieści o agencie Blazkowiczu!

Nowa gra tego znamienitego duetu będzie sequelem znanego Return to Castle Wolfenstein. Akcja będzie mieć miejsce niedługo po historii opowiedzianej w części poprzedniej. Pokonana III Rzesza nie zamierza ustąpić pod naporem Aliantów. Świeżo odkryty pradawny artefakt zwany Czarnym Słońcem posłuży nazistom do stworzenia armii Ubersoldatów, a także nowych, niezwykłych broni.

Czy będzie to więc zwykłe odświeżenie idei gry z części poprzedniej?

Otóż nie, ponieważ Blazkowicz - główny bohater gry - na początku zdobędzie przedmiot, dzięki któremu będzie się mógł przenosić do innego wymiaru (zwanego Woalem), skąd to hitlerowcy czerpią Czarne Słońce. Wymiar ten jest zamieszkany przez duchy, upiory i inne potworności. Przechodzić do owego Woalu będziemy mogli w dowolnym momencie, ale tylko na określony czas. Niektóre fragmenty gry będzie się dało przejść tylko poprzez wejście "na tę drugą stronę".

Autorzy zapowiedzieli pewną nieliniowość rozgrywki, to znaczy różne ścieżki rozwiązywania problemów.

Wiadomo również, że główny bohater będzie mógł używać Czarnego Słońca nie tylko do przenoszenia się między wymiarami, nie uściślono jednak, jakie inne moce będą dostępne (pewny jest jedynie bullet time, czyli spowolnienie czasu znane z gier FEAR, czy Max Payne).

Z A P O W I E D Ź

Nowy Wolfenstein zatytułowany bezpretensjonalnie i po prostu Wolfenstein to coś... całkiem nowego, przynajmniej jeżeli chodzi o serię. Owszem, po staremu B.J. walczył będzie z Stowarzyszeniem Thule i kopał zadki różnych stworów przywołanych do życia za pomocą czarnej magii, ale w grze pojawi się kilka dotychczas nieznanych elementów, rozwiązań oraz efektów.

Rzecz ma dziać się w przytulnym, tylko trochę zbombardowanym i zrujnowanym miasteczku Isenstadt. To tutaj pomyleni pomagierzy Himmlera otworzyli portal do zupełnie innej sfery egzystencji i wyciągnęli z niej coś, co nazwali Czarnym Słońcem. No, ta równoległa rzeczywistość, nazywana Całunem (i nieco podobna do Zmroku z wiadomych rosyjskich filmów i powieści), nie jest tak do końca „zupełnie inna”, bo nieprawdopodobnym zbiegiem okoliczności wygląda jak ta nasza, tyle że odmalowana we wszystkich odcieniach zieleni. Różnice są zasadniczo dość drobne, jeżeli nie liczyć tych wszystkich potworów włóczących się tu i tam oraz takich szczegółów jak brak ścian w miejscach, gdzie być powinny i gdzie są w naszej rzeczywistości. Całun jest odbiciem naszego świata, ale niepełnym – i B.J. będzie mógł to wykorzystać.

Obrazek
nowy rodzaj broni -na pierwszy rzut oka to Tesla Gun, jednak to
co się dzieje z przeciwnikiem po trafieniu sprawia, że
można tą broń nazwać "Rozbijacz atomowy"

Przenoszenie się do Całunu i z powrotem będzie natychmiastowe i nastąpi w dowolnej wybranej przez nas chwili, a gdy już znajdziemy się po tamtej stronie, skorzystanie ze skrótów oferowanych przez Całun będzie tylko kwestią rozejrzenia się i ich znalezienia. A to akurat proste nie musi być wcale, bo twórcy gry optują za otwartym światem rozgrywki, czyli, mówiąc krótko, wzorują się na Grand Theft Auto.

Zarówno w Całunie, jak i w normalnym Isenstadt B.J. może iść gdzie chce i kiedy chce. No, prawie. Samo miasto będzie jedną olbrzymią lokacją, przemierzaną bez oglądania magicznego napisu loading, ale znajdą się tu także określone, osobne poziomy, w których będą się rozgrywać różne misje. Oprócz tego cały świat gry ma być usiany różnymi wydarzeniami, postaciami i lokacjami, które będą tylko czekały na nasze pojawienie – ale poszczególne dzielnice będą też zaludnione przez grupy hitlerowców kontrolowane przez Sztuczną Inteligencję. Ci ostatni mają wzywać posiłki, próbować nas otaczać i wykorzystywać w tym celu otoczenie. Okolica raz oczyszczona z Niemców przez jakiś czas pozostanie od nich wolna, ale potem skubańcy wrócą, więc należy spieszyć się z myszkowaniem po różnych zakamarkach.

Obrazek
Dwa wymiary w grze -tego jeszcze nie było

Znajdziemy w nich fundusze na zakup różnych ulepszeń, same ulepszenia bądź też nawet ulepszoną broń – w grze funkcjonować ma system modernizowania sprzętu, miejmy nadzieję, że lepszy i mający większy wpływ na rozgrywkę niż ten z Medal of Honor: Airborne. Ulepszać będzie można także samego Blazkowicza, wyposażając go w nowe... moce specjalne.

B.J. tym razem będzie polegać nie tylko na uroku osobistym i długiej serii z MG42 trzymanego przy biodrze, ale też na czarach marach. Po wejściu w Całun nasz gieroj może zacząć używać różnych mocy właśnie – jedną z nich będzie spowolnienie upływu czasu połączone z ogłuszeniem znajdujących się w pobliżu wrogów, co brzmi całkiem sympatycznie. Innych specjalnych umiejętności czarodziejskich nie znamy, ale wiemy też, że pan Blazkowicz będzie miał jeszcze jeden atut w nogawce bryczesów. Sojuszników mianowicie.
W Isenstadt działa Krąg Kreisau, organizacja ruchu oporu, której przedstawiciele nie tylko siedzą w różnych melinach i czekają, aż do nich przyjdziemy, pytając o jakieś misje do wykonania. Oni także działają na własną rękę i nie raz, nie dwa i nie siedemset cztery osiem razy zobaczymy sterowane Sztuczną Inteligencją oddziały Kreisau, spontanicznie wdające się w potyczki z hitlerowcami bądź też przybywające nam z niespodziewaną odsieczą w momencie, gdy wszystko szło tak dobrze i już prawie ich wszystkich rozwaliliśmy sami.

Obrazek

Co także ciekawe, twórcy z Raven zatrudnili cały sztab scenarzystów i specjalistów od filmików przerywnikowych tylko w jednym celu – by wykreować niezapomnianą, chwytającą za serce i inne narządy, porywającą, epicką i w ogóle lepszą od Władcy Pierścieni oraz Ogniem i Mieczem opowieść. Nowy Wolfenstein ma być mocny fabularnie, krótko mówiąc. Dobrze to słyszeć.

Obrazek
Walka, strzelaniny, chaos. W skrócie Isenstadt.

I dobrze widzieć, bo silnik id Tech 5, choć na razie na obrazkach prezentuje się zwyczajnie dobrze, na pewno da mocno czadu. Każdy nowy engine Johna Carmacka odsadzał konkurencję o kilka lat i prawdopodobnie tak samo będzie i tym razem. Taki sam tudzież bardzo podobny ma być też tryb rozgrywek wieloosobowych w Wolfenstein. Oczywiście, bardzo podobny do tego z Return to Castle Wolfenstein (więc i pośrednio Enemy Territory), co jest wiadomością o tyle ważną, że w takim układzie trzeba będzie nowego Wolfika kupić choćby ze względu na multi.

Szkoda tylko, że z zakupami trzeba wstrzymać się do przyszłego roku – wcześniej na grę nie ma co liczyć.

Teraz parę ciekawostek, myślę, że jeszcze nie słyszeliście :mrgreen:
na paru stronkach wyczytałem (niestety nie pamiętam na jakich, nawet nie wiem czy
te newsy jeszcze istnieją) że jedną z pobocznych misji ma być Zamek Wolfenstein.
Niewykluczone że twórcy dadzą też do tych misji truposzy znanych z RTCW z katakumb :-D

Gdzie indziej doczytałem się czegoś na temat jednego z naszych przeciwników
Tych małych zielonych mutantów z drugiego wymiaru. Mają odgrywać w alternatywnym
świecie dużą rolę i są częścią planów hitlerowców. Mają atakować z zaskoczenia, umią latać
i są inteligentne. Ale nie wiadomo czy te informacje są prawdziwe.

Wiem też, że w grze ma być ok. 15 rodzajów broni (i tu ciekawostka -w alternatywnej rzeczywistości wyglądają i strzelają zupełnie inaczej, można się domyślać że w drugim wymiarze zwykły luger bedzie miał siłe ognia miniguna :shock: jeśli to prawda, to znaczy, że w grze będziemy mieli praktycznie 30 rodzajów broni :mrgreen: )

proszę o komenty i uwagi 8-)
Awatar użytkownika
SlaviaConsesiao
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant
Kontakt:

tak, wiem, zapomniałem tego zmienić :mrgreen:

Ile Barrack ma jaj? OBA MA! :D:D:D
Gregory1323
Starszy kapitan
Starszy kapitan

Post autor: Gregory1323 »

Rany, magia w wolfie, módlmy się za nich by tego niespepszyli.
Awatar użytkownika
DrVaNs
Administrator Z Pasją
Administrator Z Pasją
Nick w ET: VaNs
Kontakt:

Post autor: DrVaNs »

Balansują na cienkiej granicy między mega sukcesem a totalną porażką.
Jestem Tylko Zwykłym Graczem z Pasją.

Emerytura!
Awatar użytkownika
SlaviaConsesiao
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant
Kontakt:

The Insider pisze:Jeżeli to twój artykuł, i chciałbyś go udostępnić innym to chętnie dodamy go w odpowiednie miejsce na głównej stronie naszego portalu.
nie, to nie mój artykuł, znalazłem to na jednej ze stron o grach. Ale ciekawostki
i screeny z podpisami są moje

Co do tej Magii to nawet dobrze że będzie bo (tu kolejna ciekawostka) będzie można podobno nakładać moce na bronie, będzie można "zaczarować" przeciwników, aby sami siebie pozabijali, itd... po za tym twórcy mogą iść na całość, bo przecież to inny wymiar, a tam
wszystko jest możliwe :mrgreen:
bo te wszystkie moce będą dostępne tylko w alternatywnej rzeczywistości, jakby
ktoś nie wiedział 8-)
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Nick w ET: SPIDIvonMARDER
Kontakt:

Post autor: SPIDIvonMARDER »

Magia była, ale nie posługiwal nia się głowny bohater. To mnie trochę martwi, szczerze mówiąc, to wolę konwencjonalną serię z MP40 :P
Ale nie widziałem tego jeszcze, jest szansa, że to będzie właśnie TO, co odmłodzi serię.
Cieszę się natomiast, że gra ma byc nieliniowa. Nie mogę się doczekać :mrgreen:
Ten drugi wymiar też wygląda zachęcająco, byle by to nie był Mortyr :P
No i bronie też!
Fajnie, jakby jeszcze rozpowszechniły sie pojazdy.
Obrazek
Awatar użytkownika
SlaviaConsesiao
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant
Kontakt:

podobno pojazdy też mają być. Bo kto by chciał cały czas latać po całym mieście z buta?

Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

Dzisiaj to już nawet tak... ale jeszcze kilka lat temu pojazdy były luksusem w FPSach :D
Obrazek
Awatar użytkownika
SlaviaConsesiao
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant
Kontakt:

Jednak nie wiem czy chce zeby byly te pojazdy bo byloby to troche zbyt proste jezdzic po miescie pelnym niemców... a jakby co wcisnac gaz i wszystkich rozjechać... nie coś mi sie to nie widzi ja bym postawił na jakieś tajemne przejścia o na przykład podziemne tunele i studzienki i kanały żeby sie przedostać z jednej dzielnicy do drugiej to by było dobre ale pojazdy zawsze sie przydadzą :mrgreen:

Gregory1323
Starszy kapitan
Starszy kapitan

yyy no wiesz ktoś powie, że w studzienkach też mogą być "nasi przyjaciele".
A pojazdem nie musi być wcale tak łatwo, dajmy przykład taki:
kiedy to możemy już wdrapać sie do pojazdu to niemcy też i tu widze dramatyczną ucieczkę naszego bohatera a za nim podąża wataha wściekłych hitlerowców :-)
Awatar użytkownika
SlaviaConsesiao
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant
Kontakt:

nom bardzo dobre o tym nie pomyślałem wystarczy tylko dobrze wykorzystać ten patent z pojazdami żeby sie zdarzały możliwie rzadko i zeby byla taka inteligencja żeby niemcy sami wpadli na to zeby wskoczyc do auta i bić za nami :mrgreen: przy tym strzelac z bazooki a my uniki :lol: ale adrenalina by byla :-D

Awatar użytkownika
SlaviaConsesiao
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant
Kontakt:

to raczej nie jest plecak odrzutowy, to ten jetpack jest wbudowany w tych supersoldierów widać jak jeden z nich zrzuca "nalot" w filmiku

Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

Jetpack... Verflucht! To oni z tego Dżejmsa Błonda zarzz zrobią! :shock: :evil: Niech nie zapominają, że RTCW to tez była rewelacyjna strzelawka drugowojenna!
Obrazek
Awatar użytkownika
SlaviaConsesiao
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant
Kontakt:

spokojnie tam nie ma żadnych JetPacków tylko Superżołnierze którzy umią latać a przynajmniej tak mi się wydaje :mrgreen:

Gregory1323
Starszy kapitan
Starszy kapitan

SuperSoldat czy jakoś tak, to napewno nie będą często spotykani przeciwnicy, napewno to bendzie jakiś Boss, który bendzie nas prześladywał przez pół pierwszej misji a na końcu go wykończymy :-)
Zablokowany