JAK GRAĆ COVERT OPSEM!

Pozostałe tematy o Enemy Territory niepasujące gdzie indziej.
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
https://www.houzz.com/pro/kuchnie/meble-kuchenne-i-kuchnie-na-wymiar-warszawa
Nick w ET: SPIDIvonMARDER
Kontakt:

JAK GRAĆ COVERT OPSEM!

Post autor: SPIDIvonMARDER »

Wolfenstein Enemy Territory - Jak grać szpiegiem

COVERT OPS (cv, szpion, snajper, kamper)
Covert to szpieg - działa w ukryciu albo na tyłach. Nie nadaje się do walki frontowej, musisz być strasznym koksem by wymiatać medyków i engów. Głównymi zadaniami covera są kampienie ze snajperki, wysadzanie małych celów satchelem, przebieranie się we wrogie mundury i dzięki temu otwieranie drzwi, no i ogólna dywersja.

ZABAWKI JAMESA BONDA:
-Nóż
-Pistolet z tłumikiem (lub akimbo)
-Karabin samopowtarzalny (K43/M1) z tłumikiem i lunetką (z zoomem! wypas!)/FG42 (automat, mało celny, mała skuteczność)/STEN (tłumik+wysoka celność+przegrzewa się po 10 strzałach i staje)
-Granaty
-Granat dymny
-Ładunek radiolokacyjny (mów mu Satchel)
-Lornetka

SZTUKA KONSPIRACJI
Po znalezieniu jakiegoś w miarę świeżego ciała wroga możesz mu zabrać mundur! wystarczy kucnąć i "użyć" aż do skutku. Kolesiowi zostają same gacie, a nasz bohater wygląda jak kropka w kropkę jak przeciwnik! Nawet wąsy i zmarszczki się zgadzają! Jedyna różnica, to mamy nadal swoją broń, a nie wroga (to nas dekonspiruje)!!!. Jeśli jakiś swój naceluje na nas, to wyświetli mu się wielki znak zakazu strzelania do nas... jednak trzeba mieć dobry refleks, by przebranemu coverowi przypadkiem nie sprzedać kulki. Przeciwnik za to albo będzie widział imię właściciela munduru, albo nic (nie wiem, od czego to zależy).
Dopóki jesteśmy przebrani możemy otwierać zarezerwowane dla przeciwnika drzwi, a gdy jakiś wróg do nas będzie strzelał, usłyszy charakterystyczny dźwięk oznaczający teamkillowanie.
Otwieranie takich drzwi to ważny element niejednej strategii. Pozwala na szybkie wysadzenie Fueldumpa, wejście od tyłu do bunkra w Battery, czy chociażby łatwiejsze zdobycie respawna na Siwa Oasis.

HEADSHOT!
Kampienie? Czemu nie?
Kładziemy się w jakimś miejscu z dobrym widokiem, a jednocześnie nie na widelcu. Warto też unikać charakterystycznych i zbyt znanych miejscowej snajperów... bo kontrsnajperzy automatycznie przeczesują tamte miejsca... no i Panzerniacy. Polecam ulokować się... po stronie przeciwnika! Zazwyczaj giną dwa respy, nim wróg odkryje gdzie jesteś ;)
Włączamy lunetkę, kółkiem zoomujemy, czekamy aż oddech nam się uspokoi (sygnalizuje to pasek po lewej stronie, na środku)... i taka filozofia. Jeśli walimy do poruszającego się przeciwnika, to na małym przybliżeniu, bo po strzale mamy mniejszy odskok. Jeśli stoi nieruchomo - dokładnie celujemy w głowę. Oczywiście, jak umiesz walić hedy w ruchu... to jesteś bossem! Wszystkie chwyty dozwolone! :->
Jeśli wydaje nam się, że przeciwnik zna nasza pozycję: zmieniamy ją. Warto to też robić po dłuższym czekaniu w jednym miejscu, zwłaszcza, jeśli kogoś ubiliśmy.

KABOOM!
Satchel to fajny sprzęcior. Rzucamy naszą paczuszkę w wyznaczony punkt, pojawia się detonator i w dowolnym momencie wysadzamy (mały wybuch, siła granatu). Służy to zastawiania pułapek, niszczenia małych celów i przede wszystkim CP. Czasem Satchel jest kluczowy, np. dla Axis na Battery do wysadzania Assault Ramp.
Jeśli na detonatorze pali się zielone światełko, możemy wysadzać, jeśli czerwone: odeszliśmy za daleko i radio zgubiło sygnał.

SEARCH THE MINES!
Jeśli przypuszczamy, że w jakimś miejscu jest mina, to włączamy lornetkę i patrzymy na podejrzany punkt. Jeśli mina tam jest, to pojawi się jej kontur i niebieski pasek, a gdy on się odpowiednio wydłuży, to mina staje się widoczna dla wszystkich i zaznaczona na mapie.

MAKE SOME SMOKE!
To proste: rzucasz granat dymny, a on po chwili zasłoni świat. Pamiętaj jednak, że także dla ciebie i twojego teamu! Przeciwnik może wykorzystać twoją własną zasłonę dymną! Rzucaj raczej wtedy, gdy wszyscy są gotowi do akcji od razu, jak tylko pojawi się chmura.

ROZWÓJ SZPIEGA
Doświadczenie w tej umiejętności można uzyskać za:

- Zabicie wroga przy pomocy FG42 lub K43/Garanda używając celownika optycznego (3XP), bonusowe punkty są za hedy tak trafione
- Kradzież wrogiego munduru (5XP)
- Zabicie wroga zdalnie sterowanym ładunkiem wybuchowym (5XP)
- Zniszczenie obiektu (np. wieży albo Command Post) zdalnie sterowanym ładunkiem (7XP)
- Wykrycie wrogiej miny lornetką (3XP)

Poziomy:

1. Dostajesz jeden magazynek więcej do broni szpiega
2. Ładunek wybuchowy i granaty dymne zużywają tylko 2/3 paska energii zamiast całości
3. Zmniejszony rozrzut i kołysanie broni snajperskich
4. Znaczne zwiększenie skuteczności noża (czyli zabijasz jednym pchnięciem od tylca)

RADY KOŃCOWE
1.Nie jesteś klasą frontową! Unikaj raczej zamieszania, bardziej się przydasz jako snajper lub konspirator.
2.Szpieg jest raczej klasą ofensywną, niż defesywną. Znaczy to, że więcej szpiegów powinien mieć atakujący team.
3.Lecz nawet wtedy nie powinno ich być za dużo. Na 10 teammates wystarczy 2 coverów.

To na razie tyle.

RÓBCIE ZAMIESZANIE W SZEREGACH WROGA!
By SPIDIvonMARDER
Obrazek
czesio
Poborowy

Post autor: czesio »

mam pytanie........jak zucic kilka materialuw wybuchowych (snajperskich) na raz
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

To musi być odpowiedni modyfikator. Na etpro, etmain i innych tego typu taka sztuczka nie wyjdzie.
Słyszałem, że to można zrobić na etpubie i no quarterze, ale osobiście nie udało mi sie tego nigdy sprawdzić.
Obrazek
KOLEJORZ
Starszy kapral
Starszy kapral
Nick w ET: ETPlayer

Post autor: KOLEJORZ »

Witam!
Jestem nowy na tym forum, ale w ET mam trochę stażu :-D Postaram się streścić(wiem, że to niemożliwe :-P ).
Co do gry przebranym Coverem to mam radę, z której sam korzystam - gdy masz ciuchy przeciwnika, ale nie posiadasz jego broni to zawsze bierz te bronie/przedmioty, które są przeze mnie opisane i nie biegnij perfidnie "pod prąd" na przeciwnika.
Co zabrać:
- biegający żołnierz(w końcu nie musisz być przebrany za konkretnie szpiega) z nożem przy teamie przeciwnika wydaje się podejrzany, to samo z trutką
- pistolety są inne u obu teamów, a uwierzcie mi, że jest to naprawdę widoczne
- główne guny, to samo jak powyżej
- granaty są również podejrzane
- dymówa, tylko i wyłącznie gdy jesteś szpiegiem - biegający medyk z dymem raczej nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem ;-)
- adrenalina u obu teamów jest identyczna pod względem wyglądu, a gdy masz ją wyjętą team przeciwnika pomyśli, że ładuje Ci się pasek i czekasz aż dojdzie do pełna
- lornetka, czemu nie, w końcu mogą pomyśleć, że szykujesz się do prześledzenia ruchów psudo Twoich przeciwników :-D
Mam nadzieję, że się przyda, a jeżeli tak to proszę o "Pomógł" :)
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

Ok ;)
Choć i tak dobry gracz rozpozna szpiega :)
Obrazek
KOLEJORZ
Starszy kapral
Starszy kapral

Zgadzam się. Pisałeś, że przebrany szpieg ma identyczną twarz jak jego ofiara - nie mogę się zgodzić. Na serwerach na których ja gram jest od razu widoczne kto jest przebrany(przynajmniej dla mnie), ponieważ twarz się nie zmienia, a tylko ciuchy. Może to tylko na tych serwerach, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że twórcy gry zrobiliby zmianę twarzy - szpieg byłby praktycznie nie do wykrycia.
Obrazek
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

Wiesz, ja ten poradnik pisałem pdo et_main oraz etpro i inne poważne mody. Są takie mody, gdzie ludzie biegają nago itd, co nie znaczy. Żaden poradnik nie może Ci zagwarantować, że to o czym mówi sprawdzi się na wszystki modach.
PS: no i nq twarz się faktycznie nie zmienia. ale to na nq. Grałeś keidyś na innych mdoach?
Obrazek
KOLEJORZ
Starszy kapral
Starszy kapral

SPIDIvonMARDER pisze:Wiesz, ja ten poradnik pisałem pdo et_main oraz etpro i inne poważne mody. Są takie mody, gdzie ludzie biegają nago itd, co nie znaczy. Żaden poradnik nie może Ci zagwarantować, że to o czym mówi sprawdzi się na wszystki modach.
PS: no i nq twarz się faktycznie nie zmienia. ale to na nq. Grałeś keidyś na innych mdoach?
Grałem, ale to tylko na takiej zasadzie: żaden serwer z "moich" nie działa lub jest pełny no to wbijam na losowy Polski serwer, ale wtedy szczerze mówiąc to było gdzieś tak: jedna mapa gry, połowa to były deady bo nie byłem przyzwyczajony do tego typu gry więce nie widziałem twarzy :)
*KoDzAk*
Kapral
Kapral

Post autor: *KoDzAk* »

Coverta zawsze zobaczyc mozna po broni no nie wiadomo...
kotlet.mdpv
Szeregowiec
Szeregowiec

Post autor: kotlet.mdpv »

Jak ma 5 lvl to nie widać tego za każdym razem .
Posypiesz coś?
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

*KoDzAk* pisze:Coverta zawsze zobaczyc mozna po broni no nie wiadomo...
No chyba że a wyciagniety nóż albo sam się przebrał za covera.
Obrazek
Awatar użytkownika
twt
Pierwszy sierżant
Pierwszy sierżant

Re: JAK GRAĆ COVERT OPSEM!

Post autor: twt »

Takie male info dla ludzi, ktorzy maja problem z duzym odrzutem przy trybie snajperki, polecam zbidnowanie sobie dwoch guzikow z roznymi sensitivity (czulosc) myszki.
Przedstawie to na swoim przykladzie, gram na sensitivity 3 i zbindowalem sobie go w ten sposob:
\bind t sensitivity 3
Nastepnie, wlaczylem snajperke i staralem sie tak dobrac czulosc aby przy oddaniu strzalu moc szybko powrocic do oddania kolejnego:
\bind 5 sensitivity 12

Proste a ile moze ulatwic granie - biore CO i wlaczam tryb snajperki to naciskam raz guzik "5", przechodze w normalny tryb (bez snajperki) naciskam guzik "T".

Wiem, ze to podstawy ale ostatnio mialem takie pytanie na serwerze dlatego pomyslalem, ze napisze o tym tez tu :)
Honorowy Dawca Fragów
chomikos123
Poborowy

Post autor: chomikos123 »

W sumie co do Cover Opsa to można jednego gościa u siebie zabić i się przebrać... *gangsta* . Wtedy można spokojnie wbić do ich posesji. Tylko trzeba wtedy uważać na "siebie samego" :)
GAME OVER

You will be kicket :)

Wolfenstein... ET
Unfa1thful
Szeregowiec
Szeregowiec

Post autor: Unfa1thful »

Szczerze mówiąc zaskoczyła mnie odpowiedz dot. zmiany twarzy snajpera "Under cover" nie zwróciłem uwagi na to i nie wiedziałem, że ktokolwiek na to zwróci uwagę. Odnośnie tego z czym biegać po terenie "wroga" będąc pod przykrywką, otóż bodajże na NQ jest możliwość podmiany secondary weapon, latając z lungerami nie wzbudzisz większych podejrzeń szczególnie że osiągając ostatniego lvl na tym modzie możesz przywołać fielda, lub medyka.
Smoke - doszedłem do opracowania własnej strategii na wykorzystanie go(tak jest to odsłanianie własnych kart ale co zrobić), to znaczy rzucenie specyfiku w jedną stronę i uciekanie w przeciwną do rzuconej zasłony, byle było gdzie uciekać - zabudowanie, krzaki, cokolwiek, przydatne szczególnie kiedy pojedynkujesz się z innym sniperem a sekundy mogą przeważyć o zwycięstwie. Wprowadzisz małe zamieszanie, przez które będzie Cię trzeba "szukać"

Kampienie? Ważne jest znalezienie unikalnej dla siebie miejscówki gdzie będziesz miał spokój, ładny widok na całą/ lub strategiczną część mapy jeśli nie potrafisz grać sniperem w takiej miejscówce się szybko nauczysz

Tak tylko dodałem coś od siebie bo SPIDIvonMARDER świetnie opracował resztę, gratulacje :)
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

Ktoś mnie docenił :-o
Bieganie z samymi pistoletami również bywa podejrzane, ponieważ zazwyczaj się tego unika w pro grze. Co innego FFA, ale tam CV niespecjalnie ma jak pobawić się taktycznie... to przecież praktycznie deathmatche :D
Obrazek
ODPOWIEDZ