Krytycznie niskie FPS przy dobrej konfiguracji

Serwis techniczny Enemy Territory.
sebaf7
Poborowy
https://www.houzz.com/pro/kuchnie/meble-kuchenne-i-kuchnie-na-wymiar-warszawa

Krytycznie niskie FPS przy dobrej konfiguracji

Post autor: sebaf7 »

Witam!
Po kilku latach nieobecności w W:ET postanowiłem dla zabawy wrócić. Naczytałem się o PB i ETkey'u, ale nie myślałem, że będę miał problemy sprzętowe. Posiadam laptopa Dell 7520 z Win 8.1 ( specyfikacja na dole ). System jest oryginalny, brak oprogramowania antywirusowego, defender wyłączony, laptop w trybie maxymalnej wydajności, a nawet po uruchomieniu cfg ( próbowałem na swoim starym, mausa, wieśka ) mam 15 fpsów podczas "akcji" i ok 20-40 fpsów podczas free roamingu. Ustawienia graficzne na low/16-bit. Synchronizacja pionowa wyłączona, graficzna zaktualizowana i ustawiona tak jak być powinna. FPS graph nie wykazuje ani lag z powodu neta ( 40mb/s po kablu ) ani z powodu kompa, a dalej framerate jest żenująco niski. Naczytałem się o problemie silnika z wieloma rdzeniami, więc bawiłem się z Imagecfg i ustawiłem 3 rdzeń dla ET. Są jeszcze jakieś "tweak'i" których nie próbowałem? Proszę nie pisać mi o temperatury, czy instalowanie ET/sterów na nowo, gdyż żółtodziobem nie jestem. Pozdrawiam!

Konfiguracja komputera :
CPU : Intel i7 3632QM 2.2GHz ~ 3.2GHz
GPU : AMD Radeon 7730M
RAM : 16GB DDR3 800Mhz
SSD : 128GB Kingston
Awatar użytkownika
etheral
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Re: Krytycznie niskie FPS przy dobrej konfiguracji

Post autor: etheral »

Ma początku to ja bym zhostował swój serwer (na radarze, bo żre dość sporo) i wczytał domyślny cfg. Ile masz fpsów teraz?
Awatar użytkownika
kris pl
Pułkownik
Pułkownik
Nick w ET: |W$|Kris
Kontakt:

Post autor: kris pl »

Tu jest sporo o tym. http://wolfenstein.pl/viewtopic.php?f=12&t=2512
Ustaw rdzenie w et na 1.
Obrazek
"Jeżeli chcesz traktować dziewczyny obiektowo to przynajmniej rób to z klasą "
Czarek
Plutonowy
Plutonowy

Post autor: Czarek »

Zainstaluj najstarsze sterowniki do grafiki jakie sie da
zer0
Kapitan
Kapitan
Nick w ET: ETPlayer

Post autor: zer0 »

to co Czarek pisze. Możesz sie zarzekać na swoje "zaawansowanie w temacie" jednak najprawdopodobniej i tak sprawa tyczy sie sterów. Dodatkowo Radki w swoich catalystach zawsze miały większe problemy z OpenGL, więc musisz tym bardziej próbować dobrać odpowiednie stery, dodatkowo, masz stosunkowo nową kartę, więc bierz starsze.
Nie obiecam ci, że lepszy będzie świat,
ważny jest oczu twoich blask,
Nie obiecam ci, że czas ukoi ból
ważne, że jesteś tu…
sebaf7
Poborowy

etheral pisze:Ma początku to ja bym zhostował swój serwer (na radarze, bo żre dość sporo) i wczytał domyślny cfg. Ile masz fpsów teraz?
na etconfig mam bardzo podobnie, fpsy latają od 14 do 40.
kris pl pisze:Tu jest sporo o tym. http://wolfenstein.pl/viewtopic.php?f=12&t=2512
Ustaw rdzenie w et na 1.
Ustawione, priorytet w windzie też nadany, bez skutku.
zer0 pisze:to co Czarek pisze. Możesz sie zarzekać na swoje "zaawansowanie w temacie" jednak najprawdopodobniej i tak sprawa tyczy sie sterów. Dodatkowo Radki w swoich catalystach zawsze miały większe problemy z OpenGL, więc musisz tym bardziej próbować dobrać odpowiednie stery, dodatkowo, masz stosunkowo nową kartę, więc bierz starsze.
Zaraz zainstaluję najstarsze dostępne i zobaczę jak to wyjdzie.
Awatar użytkownika
etheral
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Uruchom ET z parametrami: "ścieżka" +set com_zoneMegs 256 +set com_hunkMegs 512 +set com_soundMegs 256. Jak teraz (domyślny cfg, radar)?
sebaf7
Poborowy

etheral pisze:Uruchom ET z parametrami: "ścieżka" +set com_zoneMegs 256 +set com_hunkMegs 512 +set com_soundMegs 256. Jak teraz (domyślny cfg, radar)?
Wzrosły i nie spadają poniżej 30, ale nie przekraczają 50.

Najstarsze stery pobrane - 6 luty 2012, jak i najnowsze przeinstalowane, które miałem - bezskutecznie, problem występuje cały czas.

Zaraz spróbuję jeszcze odpalić ET na zintegrowanej - Intel HD4500 i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
etheral
Starszy sierżant
Starszy sierżant

.....................to teraz mówisz, że masz 2 karty?:). Musisz zrobić tak, żeby system w ogóle nie widział jednej z nich (pewnie tej zintegrowanej).
sebaf7
Poborowy

etheral pisze:.....................to teraz mówisz, że masz 2 karty?:). Musisz zrobić tak, żeby system w ogóle nie widział jednej z nich (pewnie tej zintegrowanej).
Wyłączyłem zintegrowaną, bo komputer chodzi cały czas na maxymalnych obrotach i jest mi ona bezużyteczna. Na karcie zintegrowanej mam stałe 125 fpsów z moim starym cfg, więc jest ok. BTW, polecacie jakieś servery ETPro? :D
zer0
Kapitan
Kapitan

nie. Etpro to nuda :)
ważne, że jesteś tu…
sebaf7
Poborowy

A ten silent mode to taki odpowienik dawnego gejmoda? Nie ma juz ligi na ETPro w ET?
zer0
Kapitan
Kapitan

Silent to ostatnio jedyny wspierany mod. Nie, nie jest jak jaymod, jaymod to była padaka, Silent jest dobrze zoptymalizowany, przyjemny do administrowania i grania. W sumie, mi osobiście ze wszystkich modów na tym gra się najlepiej. Z tego co się orientuje, to nie ma już żadnych lig et.
ważne, że jesteś tu…
Awatar użytkownika
kris pl
Pułkownik
Pułkownik
Nick w ET: |W$|Kris
Kontakt:

Post autor: kris pl »

sebaf7 pisze:A ten silent mode to taki odpowienik dawnego gejmoda? Nie ma juz ligi na ETPro w ET?
Ależ jest liga http://eu.cybergamer.com/. Chcesz coś pograć napisz mi pw
Obrazek
"Jeżeli chcesz traktować dziewczyny obiektowo to przynajmniej rób to z klasą "
sebaf7
Poborowy

Ok, obadam sprawę, 6 lat bez ET to pewnie już nie wrócę do tego co było kiedyś, ale jeżeli będzie szło mi całkiem dobrze, to się odezwę z pewnością do Ciebie kris pl. Podziękował, temat do zamknięcia :D
ODPOWIEDZ