Poprawna polszczyzna

Archiwum tematów od 16.08.2008 do 31.05.2016 roku. (2845 dni!)
Kochamy Was za wspólnie spędzone chwile! Dziękujemy!

MaRko22
Poborowy
https://www.houzz.com/pro/kuchnie/meble-kuchenne-i-kuchnie-na-wymiar-warszawa

Re: Poprawna polszczyzna

Post autor: MaRko22 »

schubi pisze:Moim zdaniem w prywatnych rozmowach na gg albo facebooku możemy sobie pozwolić na przywiązywanie mniejszej wagi do polskich znaków i poprawnej pisowni, bo tam zazwyczaj chcemy jak najszybciej przekazać pewne informacje itp. Jeśli jednak piszemy na forum, to dobrze by było się przyłożyć do swojej wypowiedzi, przecież nigdzie nam się nie spieszy, no i przy okazji poprzez to jak piszemy reprezentujemy siebie i nasz stosunek do całego tematu.

Nikomu chyba nie zaszkodzi spędzić dodatkowej minuty na pisaniu posta, a reszta użytkowników tylko na tym skorzysta :)

Każda nasza wypowiedź zostawia po sobie ślad - szczególnie w internecie. Osobiście przywiązuje dużą wagę do poprawnej polszczyzny, często poprawiam też inne osoby jeżeli widzę, że popełniają bład. Kieruje się zasadą, że jeżeli wyzywa mnie osoba, która pisze "morzesz mi ..." czy kieruje inne wyrafinowane epitety (na poziomie żartów z podstawówki) w moją stronę skreślam gościa z miejsca...

W cyber świecie od dziecka spędzałem dużą częsć swojego wolnego czasu i to właśnie dzięki osobą, które grały w moim klanie, na moich serwerach nauczyłem się poprawnej polszczyzny dużo szybciej niż moi rówieśnicy. Więc warto ćwiczyć poprawne zachowania. Uważam, że temat bardzo potrzebny.
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Nick w ET: SPIDIvonMARDER
Kontakt:

Post autor: SPIDIvonMARDER »

Heh, nic nie zastąpi czytania książek :)
Obrazek
3B!T
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Post autor: 3B!T »

MaRko22 pisze:i to właśnie dzięki osobą

[...]

nauczyłem się poprawnej polszczyzny
Taa xD

Spidi ma rację, nic nie zastąpi książek :) No i wychowania w domu, bo to też się liczy :)
Awatar użytkownika
Shimi
Kapral
Kapral

Post autor: Shimi »

I tak najlepszą metodą na dzieciaka (bo dorosły chyba ma na tyle oleju w głowie, że gdy widzi problem, to próbuje go naprawić - chociaż tutaj Maciek jest wyjątkiem, bo reprezentuje postawę "mam wyjebane") były szkolne dyktanda. Zarobił taki jedynę raz i drugi, to dostawał lanie/opierdziel od rodziców, którzy następnie sadzali go do nauki i sprawdzali jego wiedzę, robiąc dyktanda w domu. Na rówieśników podziałało (na mnie nie musiało, bo nigdy nie zarobiłem jedynki z dyktanda, hyhyhy).
Obrazek
|W$| - coś więcej niż coś więcej...
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Nick w ET: SPIDIvonMARDER
Kontakt:

Post autor: SPIDIvonMARDER »

3B!T pisze:
MaRko22 pisze:i to właśnie dzięki osobą

[...]

nauczyłem się poprawnej polszczyzny
Taa xD

Spidi ma rację, nic nie zastąpi książek :) No i wychowania w domu, bo to też się liczy :)
E tam, prawo do błędu ma każdy. Jak już mówiłem wcześniej, nie czepiam się popełniania błędów, ale spamu błędami lub totalnego olewania interpunkcji i pokrewnych.

Dyktanda taaak, dobra rzecz. Sam też mam dość mocną dysleksję. W podstawówce mnie z niej wyleczyły właśnie takie prace, a potem zacząłem pisać, a to też bardzo rozwija... i Word podkreśla błędy ^^
Obrazek
Ananya
Poborowy

Post autor: Ananya »

Nie przepadam za apelami. W szkole ciągle były apele i nie rozumiałam ich idei...
Awatar użytkownika
Shimi
Kapral
Kapral

Post autor: Shimi »

Ananya pisze:Nie przepadam za apelami. W szkole ciągle były apele i nie rozumiałam ich idei...
Z Wikipedii:
Apel (fr. appel wezwanie, odwołanie) – bezpośrednie wezwanie, żądanie wysłuchania i odezwy – działania mającego na celu zastosowania się do treści niesionej słowami...
Mam nadzieję, że teraz rozumiesz ideę apelu, a jeśli nie, to spieszę z bardziej ludzkim wyjaśnieniem. ;) Otóż apeluje się po to, by przemówić ludziom do rozumu czy rozsądku oraz skłonić do refleksji, o.
Ostatnio zmieniony 2012-11-16, 19:04 przez Shimi, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
|W$| - coś więcej niż coś więcej...
M4ni3k
Poborowy

Post autor: M4ni3k »

Ja miałem problem w podstawówce z poprawną polszczyzną, ale teraz to już przyzwyczajenie do polskich znaków ;-)
Awatar użytkownika
Volin
Młodszy major
Młodszy major
Nick w ET: Vol'jin
Kontakt:

Post autor: Volin »

No należy dbać o nasz ojczysty język i starać się pisać poprawnie. To jak posługujemy się językiem narodowym świadczy o naszym patriotyźmie i szacunku do ojczyzny.
SinY
Sierżant zbrojmistrz
Sierżant zbrojmistrz
Nick w ET: ETPlayer
Kontakt:

Post autor: SinY »

Ojtam Łojtam jedna z naszyh ceh narodowyh i ojczystego języka jest wlasnie mozliwosć bawienia sie jezykiem i twożenia rurznych śmiesznyh slow kture ktos kto skońiczyl hociaszby podstawuwke, czytajac możę sie nieźle pośmiać :mrgreen:
Obrazek
...Obrazek
Awatar użytkownika
Mentos
Starszy kapral
Starszy kapral

Post autor: Mentos »

Hm.... znalazłem taki oto filmik w sieci: http://www.youtube.com/watch?v=4sBsOhqZ ... ure=relmfu. Nieźle to powiedział.
gwiazdor22
Poborowy

Post autor: gwiazdor22 »

Volin pisze:No należy dbać o nasz ojczysty język i starać się pisać poprawnie. To jak posługujemy się językiem narodowym świadczy o naszym patriotyźmie i szacunku do ojczyzny.
A to dobre ;) Pisząc poprawnie, nie myślę o tym, że robię to dla Polski, tylko po prostu tak trzeba i już. Błędy językowe są żenujące.
Awatar użytkownika
Volin
Młodszy major
Młodszy major
Nick w ET: Vol'jin
Kontakt:

Post autor: Volin »

Osoba, która popełnia błędy kardynalne i można nawet napisać, że nie potrafi niczego poprawnie ułożyć ma bardzo duży wpływ na to jak nas inni ludzie widzą, opisują jako naród (chodzi o ten negatywny wizerunek).
Zablokowany