Kampania czy votowanie?
-
- Szeregowiec
- https://www.houzz.com/pro/kuchnie/meble-kuchenne-i-kuchnie-na-wymiar-warszawa
Kampania czy votowanie?
Była już prowadzona dyskusja (http://wolfenstein.pl/viewtopic.php?f=77&t=2502), lecz mało osób się wypowiedziało i było to trochę przyćmione baseracem.. Więc postanowiłem stworzyć ankietę.
Miałem do tego nie wracać, ale przed chwilą wszedłem pograć na serwerze i trafiłem na mapy, o których pisałem :) co za przypadek!
czyli italyfp2: venice caen2
Miałem do tego nie wracać, ale przed chwilą wszedłem pograć na serwerze i trafiłem na mapy, o których pisałem :) co za przypadek!
czyli italyfp2: venice caen2
- Rybsa
- Starszy sierżant
- Nick w ET: Mangek
Re: Kampania czy votowanie?
Kampania jak i głosowanie mają swoje mocne i słabe strony, z jednej strony możliwość wyboru (często wałkowane te same mapy), z drugiej strony w kampanii według mnie będzie można zauważyć że np. będą 3x pod rząd mapy których nie lubimy(eagles_2ways_b3, axislab_final, raligun (tak tych map nie lubię)) automatycznie mniej ludzi na serverze
przecież nikt nie stworzy kampanii, w której pod rząd będą 3 nie lubiane mapy, ale optymalną iż każdemu podpasuje np venice, supply, caen2, braundoft, italyfp2, frostbite, fuel dump, delivery..
- SPIDIvonMARDER
- Generał-komandor
- Nick w ET: SPIDIvonMARDER
- Kontakt:
W takim układzie taka kampania funkcjonuje poprzez wybieranie. Istotnie, wybierane jest kilka najpopularniejszych map venice i delivery. Jak dla mnie kampania (przynajmniej na pewien, próbny czas) ma sens, jeśli wpasujemy do niej też mniej znane, a dobre mapy.
Ale znając życie, wtedy będzie ciągle głosowanie next_map.
Ale znając życie, wtedy będzie ciągle głosowanie next_map.
- Wym!atacz:]
- Starszy kapitan
- Nick w ET: wymiaczos
Można zrobić kampanie w następujący sposób...
Lubiana mapa --- Nielubiana mapa ----- Lubiana mapa ----- i tak dalej ...
Lubiana mapa --- Nielubiana mapa ----- Lubiana mapa ----- i tak dalej ...
ew zostawić jak jest i wybierać:
Lubiana mapa --- Lubiana mapa --- Lubiana mapa --- Lubiana map
aaaa nie... to przecież monotonne.
Lubiana mapa --- Lubiana mapa --- Lubiana mapa --- Lubiana map
aaaa nie... to przecież monotonne.
- SPIDIvonMARDER
- Generał-komandor
- Kontakt:
Mapy nie dzielą się na lubiane przez wszystkich i nienawidzone. Część jest lubiana np. przez 1/3 graczy. Szansa, by je wybrać w normalnym votingu, jest dość skromna.
Zawsze mozna stworzyc kilka (2-3) kampanii z rozna rotacja map/z roznymi mapami i zobaczyc,ktora najbardziej podpasuje.
Tak jak piszecie, niektore mapy sa lubiane niektore nie,ale nigdy nie jest tak,ze 100% graczy nie lubi jednej konkretnej mapy i nagle caly serwer wychodzi:) Nawet nexmap zwykle ciezko przechodzi i trzeba robic vote 3-4 razy, bo taki jest rozrzut gustu mapowego wsrod graczy.
Takze tutaj W$ ma pole do popisu, wiecie ktore mapy sa najczesciej grane,ktore mniej ,wystarczy je wymieszac,dodac 2-3 nowe i dac nam, zwyklym smiertelnikom do przetestowania - stali gracze sa,serwera nie opuszcza a beda raczej wdzieczni,ze serwer sie rozwija i sa jakies zmiany:)
A ludzie zawsze beda marudzic bo gusta sa przerozne, po prostu dajcie nam czas do przyzwyczajenia sie:)
Tak jak piszecie, niektore mapy sa lubiane niektore nie,ale nigdy nie jest tak,ze 100% graczy nie lubi jednej konkretnej mapy i nagle caly serwer wychodzi:) Nawet nexmap zwykle ciezko przechodzi i trzeba robic vote 3-4 razy, bo taki jest rozrzut gustu mapowego wsrod graczy.
Takze tutaj W$ ma pole do popisu, wiecie ktore mapy sa najczesciej grane,ktore mniej ,wystarczy je wymieszac,dodac 2-3 nowe i dac nam, zwyklym smiertelnikom do przetestowania - stali gracze sa,serwera nie opuszcza a beda raczej wdzieczni,ze serwer sie rozwija i sa jakies zmiany:)
A ludzie zawsze beda marudzic bo gusta sa przerozne, po prostu dajcie nam czas do przyzwyczajenia sie:)
- KonDzio
- Porucznik
- Nick w ET: ETPlayer
Jeżeli wprowadzi się kampanie to ludzie, którzy nie lubią danej mapy będą wychodzic z serwera. Zacznie się votowanie next i next. Nie wiem czy to ma głębszy sens. Ludzie są przyzwyczajeni do tego jak jest i trudno im będzie przyzwyczaic się do zmian dotyczących map. Kampania może byc wprowadzona jeżeli więszkośc graczy się zgodzi, a połowa nawet nie ma tu konta.
War, war never changes ...
Troszke nie na temat dopowiem ale ja chetnie bym widzial sondy dot. usuwania/dodawania map w obiegu.
ps. po jakim czasie od zagrania, mapa jest wlaczana do ponownego glosowania ?
ps. po jakim czasie od zagrania, mapa jest wlaczana do ponownego glosowania ?
Honorowy Dawca Fragów
I tu mamy przykład jak powinno się pisać posty na tym forum :)Miyana pisze:
zwyklym smiertelnikom do przetestowania

"Jeżeli chcesz traktować dziewczyny obiektowo to przynajmniej rób to z klasą "
ja jestem za kampanią '
ALE- jest tez alternatywa, jest możliwość pozostania przy votowaniu z pewną rożnicą:
-mapy do wybory są automatycznie dobierane do liczby graczy,
np. jak jest 'mało' ludzi:
np. (<14) to mapami do votowania są mapy małe typu: suply, ,braundorf b4, frost, ice
i analogicznie, np. jak jest (>14) to mapami do wybierania są większe, bądz duże mapy typu: gold, oazis, fuel, battery, rail gun, nachteinbruch + jakiś MLBa :D
Puenta: Mapy dostępne do votowania są dobierane automatycznie do liczby osób,
Grałem kiedyś na takim serwerze i zapewniam was TO JEST NAJLEPSZA OPCJA.
+ mapy które wymieniłem są jeszcze kwestią do 'obgadania'
++ liczba osób odpowiadających do dobierania map też jest kwestią do 'obgadania'
JEŻELI NIE PRZECZYTAŁES CAŁEJ WYPOWIEDZI TO SHUT UP!
żeby potem nie było Biedras nic nie rozumiem, weź idź się schow!
ALE- jest tez alternatywa, jest możliwość pozostania przy votowaniu z pewną rożnicą:
-mapy do wybory są automatycznie dobierane do liczby graczy,
np. jak jest 'mało' ludzi:
np. (<14) to mapami do votowania są mapy małe typu: suply, ,braundorf b4, frost, ice
i analogicznie, np. jak jest (>14) to mapami do wybierania są większe, bądz duże mapy typu: gold, oazis, fuel, battery, rail gun, nachteinbruch + jakiś MLBa :D
Puenta: Mapy dostępne do votowania są dobierane automatycznie do liczby osób,
Grałem kiedyś na takim serwerze i zapewniam was TO JEST NAJLEPSZA OPCJA.
+ mapy które wymieniłem są jeszcze kwestią do 'obgadania'
++ liczba osób odpowiadających do dobierania map też jest kwestią do 'obgadania'
JEŻELI NIE PRZECZYTAŁES CAŁEJ WYPOWIEDZI TO SHUT UP!
żeby potem nie było Biedras nic nie rozumiem, weź idź się schow!
W$- never ending story
- Rybsa
- Starszy sierżant
- Nick w ET: Mangek
hahahaha padłem, kris lubi się wywyższać ;pkris pl pisze:I tu mamy przykład jak powinno się pisać posty na tym forum :)Miyana pisze:
zwyklym smiertelnikom do przetestowania
według mnie ten pomysł Biedrasa jest bardzo dobry i według mnie byłoby to mile przyjęte przez gracze
- SPIDIvonMARDER
- Generał-komandor
- Kontakt:
A to przykład jakich postów na forum się nie powinno pisać :DDRybsa pisze:kris pl pisze:
hahahaha padłem, kris lubi się wywyższać ;p

"Jeżeli chcesz traktować dziewczyny obiektowo to przynajmniej rób to z klasą "