MP rozczarowanie

Gra firm Raven Software, id Software, Pi Studios, oraz Endrant Studios.
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
https://www.houzz.com/pro/kuchnie/meble-kuchenne-i-kuchnie-na-wymiar-warszawa
Nick w ET: SPIDIvonMARDER
Kontakt:

Post autor: SPIDIvonMARDER »

I zalewają nas proste gierki właśnie typu CoD, gdzie ważniejsza jest grafa od skilla. Tak, skilla, bo na singlu również da się go ćwiczyć. Po raz pierwszy wczoraj grałem na CS (gra przednia, żałuję, że dopiero teraz ją wypróbowałem) i ludzi dziwili się, ze mimo pierwszej partii nie lamie i potrafię coś ugrac, a anwet rozwalać lepszych od siebie. Zwrócili mi uwagę, że dziwnie strzelam.. w rytmie:
ta-ta...tatata....ta-ta...
i że jest to skuteczne. Długo myślalem skąd to umiem...
single RTCW i walenie hedów dwoma strzałami.
Obrazek
Awatar użytkownika
Karule
Starszy kapral
Starszy kapral
Nick w ET: ETPlayer

Re: MP rozczarowanie

Post autor: Karule »

Ostatnio chętnie bawię się multikiem najnowszego Wolfa. Może nie ma w nim nic odkrywczego, nie ma dużo map, nie ma wymyślnych trybów, ale to co w grze się znalazło moim zdaniem zostało dobrze dopracowane. Mapy są bardzo ciekawie, przemyślanie. Klasy postaci są sztampowe, ale zestaw broni, który został udostępniony w pełni mi wystarcza. Jak widać, na pierwszy rzut oka jest więcej wad niż zalet, ale jest coś co mi to wszystko rekompensuje - po pierwsze cudowny klimat, po drugie satysfakcja ze strzelania z którą w dzisiejszych czasach nie jest dobrze. Z nowszych FPS'ów grałem w Medal of Honor, Modern Warfare, Bad Company 2, ale tam strzelanie nie daje takiej satysfakcji. Strzelając w najnowszym Wolfie, mam uczucie jakbym parę sekund widział nabój, który powolutku leci do celu, jest to dla mnie bardzo fajna sprawa. Szkoda, że oprawa graficzna w stosunku do singla została mocno okrojona - jak wiemy, twórcy zdradzili, że Wolf jedzie na silniku Doom'a 3, reszta ludzi nie obchodzi, będą jechać grę, nie patrząc na to, co oni zrobili z tym silnikiem. Fizyka stoi na najlepszym poziomie, w single twórcy bardzo fajnie obmyślili jak można zrobić fajne efekty - mnóstwo wybuchających beczek, skrzynek, ciała, które roztrzaskują się na kawałki i dryfują w powietrzu, to tworzy pozytywny chaos i odczucie prawdziwej bitwy, tego niestety w multi nie ma. Trzeba też wspomnieć o świetnej oprawie audio i muzyce.

Szkoda, że tak mało osób gra w multika, lecz wystarczająco na codzienną zabawę. Mam nadzieję, że to się nie zmieni. Np. wczoraj w nocy był "czynny" tylko jeden serwer na którym grało 13 graczy, dziś po południu był jeden 5/16 osób i drugi 14/16 osób. Widać, że w większości są to ludzie zamiłowani w multi i grają w niego bardzo często, widać to po maksymalnych rangach, pokolorowanych, oznakowanych, "oklanowanych" nickach oraz oczywiście skillu.

Ja na dzień dzisiejszy wolę włączyć sobie najnowszego Wolfa niż np. BC2 - po prostu ciągnie mnie do tej gry, ale w pełni rozumiem ludzi, którym się nie podoba. BC2 posiada świetny system zniszczeń, ale to jednak Battlefield, czyli "idź z nożem na czołg", to mnie nie bawi. Pierwsze MW też było fajne, świetnym patentem był nowy system życia, niestety sukces tej gry zapoczątkował pasmo kiczu, klonów, beznadziei.

Teraz, fani Wolfa najbardziej powinni oczekiwać Brink'a, który ma premierę już za parę dni i do którego mam mieszane odczucia, ale coraz bardziej się do gry przekonuje. Drugą grą jest Rage - pełnokrwiste dzieło ID soft ze świetną grafiką, łączącego wszystko co najlepsze ze starych FPS'ów z elementami nowych - oczywiście kicz wywalam.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Nick w ET: SPIDIvonMARDER
Kontakt:

Post autor: SPIDIvonMARDER »

Całkowicie mnie zaskoczyłeś tym postem. Jak w końcu się szarpnę i kupię sobie własnego Wolfa... to pogramy może ;>
A jak bugi i płynność gry?
Obrazek
Awatar użytkownika
Karule
Starszy kapral
Starszy kapral
Nick w ET: ETPlayer

Post autor: Karule »

Ja żadnych bugów nie zauważyłem, z płynnością gry też nie było problemu, jednak to zależy od neta. Trzeba pochwalić optymalizację - mój komp nie należy do najlepszych, a gra śmiga pięknie.

Jeżeli kupisz grę, a kompletnie Ci się nie spodoba (co jest możliwe) to dużo nie stracisz - wszędzie można kupić za 39zł, na allegro nawet taniej...
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ