schubi pisze:Moim zdaniem w prywatnych rozmowach na gg albo facebooku możemy sobie pozwolić na przywiązywanie mniejszej wagi do polskich znaków i poprawnej pisowni, bo tam zazwyczaj chcemy jak najszybciej przekazać pewne informacje itp. Jeśli jednak piszemy na forum, to dobrze by było się przyłożyć do swojej wypowiedzi, przecież nigdzie nam się nie spieszy, no i przy okazji poprzez to jak piszemy reprezentujemy siebie i nasz stosunek do całego tematu.
Nikomu chyba nie zaszkodzi spędzić dodatkowej minuty na pisaniu posta, a reszta użytkowników tylko na tym skorzysta :)
Każda nasza wypowiedź zostawia po sobie ślad - szczególnie w internecie. Osobiście przywiązuje dużą wagę do poprawnej polszczyzny, często poprawiam też inne osoby jeżeli widzę, że popełniają bład. Kieruje się zasadą, że jeżeli wyzywa mnie osoba, która pisze "morzesz mi ..." czy kieruje inne wyrafinowane epitety (na poziomie żartów z podstawówki) w moją stronę skreślam gościa z miejsca...
W cyber świecie od dziecka spędzałem dużą częsć swojego wolnego czasu i to właśnie dzięki osobą, które grały w moim klanie, na moich serwerach nauczyłem się poprawnej polszczyzny dużo szybciej niż moi rówieśnicy. Więc warto ćwiczyć poprawne zachowania. Uważam, że temat bardzo potrzebny.