Konflikty w grze

Pozostałe tematy o Enemy Territory niepasujące gdzie indziej.
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
https://www.houzz.com/pro/kuchnie/meble-kuchenne-i-kuchnie-na-wymiar-warszawa
Nick w ET: SPIDIvonMARDER
Kontakt:

Konflikty w grze

Post autor: SPIDIvonMARDER »

SPAWNKILLING

Ze spawnkillem jest taki problem, że nigdzie nie jest narysowana gruba linia pokazująca gdzie się kończy, gdzie zaczyna. Oto kilka złotych zasad, których przestzeganie zmiejszy ryzyko popełnienia sk:
1. Uznaj, że spawnkill jest wtedy, gdy strzelasz do gracza, który po zrespawnowaniu sie ma jeszcze tarczę nad głową.
2. Uznaj, że spawnkill jest w tym miejscu, do którego przeciwnik może dojść mając jeszcze tarczę od odrodzenia (to tzw. "strefa spawnkilla")
3. Spawnkill jest zawsze, gdy użyjesz cięższej broni (panzer, mortal, puszka) w miejscu, w którym respawnuje się przeciwnik.
4. Na niektórych serwach dozwolony jest sk z broni lekkiej.
5. Staraj się nie zabijać gości, którzy stoją w wyjściach ze spawnu.
6. Nie wbiegaj do spawnu przeciwnika, gdy nie musisz (argumenty "ja zabiłem, bo tylko tam przebiegałem" naprawdę wpieniają)

Spawnkilla nie ma gdy:
-strzelasz z broni lekkiej do osób strzelających do ciebie ze "strefy spawnkilla".
-spawnkilling nie dotyczy Capture Spawnów (jeśli obecny etap scenariusza przewiduje zdobycie Spawna przez wasze siły)
-gdy ostrzeliwywana przez ciebie osoba wbiegnie do spawnu. Jednak z doswiadczenia radzę jej nie ścigać tam.
-gdy wymaga tego objectivs (np. ktoś niosący ITEm wbiegnie do swojego spawna, gdy obj jest zbyt blisko [wyjście przy Fuel Dumpie])
-gdy spwan jest tak ulokowany, że siłą rzeczy walki się muszą tam rozgrywać (aczkolwiek staraj się jej unikać i nie używać cięższych broni)

Wraz z czasem będę dopisywał problemy. Czekam na propozycje i objaśnienia.
Obrazek
Gregory1323
Starszy kapitan
Starszy kapitan

Post autor: Gregory1323 »

Często wybucha też spór o to czy można robić sk przy cp, niektórzy twierdzą, że można ale owszem znajdą sie ludzie któży uważają że sk w tym miejscu jest niedozwolone.
Weźmy za przykład mape radar, gdzie po skręceniu cp allies posiada swój 3. spawn (jeśli zdobyli bunkier), podleci tam axis soldat rozłoży się wygodnie z mg42 i będzie robił spree w oszołamiającym tępie, oczywiście to jest 100% sk. Dlaczego?? Ponieważ:

Po 1. Ciężka broń
Po 2. Campienie przed jedynym wyjściem i oczekiwanie na wroga.

Najlepszy sposób na zlikwidowanie ów niewygodnego sprzętu jest poświęcenie 2 minutek na podkradnięcie się coverem i wypuscić swoją złowrogą "teczuszkę".
Kłótnie też są o ty, że jak axis eng. podłoży dynamit pod cp to może czy nie może go bronić, przecież dynamit znajduje się dokładnie po środku spawna, najgorsze jest to, że zazwyczaj ax. mówi że to jest dozwolone a all. mówią kompletnie co innego, i teraz komu tu wieżyć? Odpowiedź jest prosta, wchodzimy na strone servera i czytamy regulamin, resztę zostawiamy adminowi servera.
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

SELFKILLING
czyli popełnienie samobójstwa bindem. Jest to zakazane gdy:
-znajdujesz się pod czyimś ogniem
-otrzymujesz od kogoś/czegos obrażenia
-ktoś cię ściga
-jesteś blisko przeciwnika
Obrazek
Awatar użytkownika
DrVaNs
Administrator Z Pasją
Administrator Z Pasją
Nick w ET: VaNs
Kontakt:

Post autor: DrVaNs »

SK

Skrót mający wiele złych rozwinięć.

Ogólnie SpawnKill uznaje się wtedy gdy kilujemy kogokolwiek w jakikolwiek sposób na spawnie który jest nieprzejmowalny.

Selfkill - Wszystkie Lamy i Stat-Whoor'e to robią, nawet czołówka Polskich graczy w QW na to złapałem kilka razy.
Jestem Tylko Zwykłym Graczem z Pasją.

Emerytura!
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

TEAMKILLING

Tu sprawa jest prosta: nie zabijaj swoich, a ludzie nie będą mieli o to pretensji.

ALE!

Ty też nie miej pretensji do innych, jak któryś ciebie przypadkiem zabił. Cóż, zdarza się. Nawet, jeśli z tego powodu straciliście obj. Raczej nie dawaj mu complaina, po co się mścić? Tylko w ten sposób zaszkodzisz całemu zespołowi.
Chyba, że ktoś robi TK specjalnie! Dla takich nie ma litości! Jeśli nie reaguje na słowa, dawaj mu complaina i staraj się wywalić/zbanować. Także wtedy, gdy ktoś przez własną nieudolność to robi totalnie notorycznie. Aczkolwiek należy pamietać, że każdy początkujący może popełniać takie błędy. Chyba, że robi to np. za pomocą pfa i nie słucha próśb/gróźb o jego odłozenie. Wtedy należy działać.
Ostatnio zmieniony 2010-09-28, 10:46 przez SPIDIvonMARDER, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

Nom. Sam długo nie potrafiłem i pisałem na teamchacie "I need medik" :D Najśmieszniejsze, że raz byłem medem na 3 poziomie i gdy jakiś koleś powiedział mi "Danke sehr", to myślałem, że tylko starszym stopniem dziękują z "sehr" <lol>
Obrazek
Awatar użytkownika
DrVaNs
Administrator Z Pasją
Administrator Z Pasją
Kontakt:

Kiedyś tylko soldatem biegałem.... A dziś wale 1000 headów za rogu jedząc bigos.

Emerytura!
Gregory1323
Starszy kapitan
Starszy kapitan

Post autor: Gregory1323 »

Przez bardzo długi okres grania w ET zamiast wklepac V45 to otwierałem konsole i jak ostatni noob wpisałem "sorry" :-D
Awatar użytkownika
DrVaNs
Administrator Z Pasją
Administrator Z Pasją
Kontakt:

A teraz po tylu godzinach przy QW nie umiem voice chat'a obsłużyć bo są inne bindy.

Emerytura!
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

NO OBJ YOU FOOL!

Czasami na serwie jest taka sytuacja, że ludzie sie umawiają na grę bez zadań, jedynie chcą się postrzelać. Nie należy wtedy, logiczne, wypełniać żadnych obj...
Dlatego jesli wiemy, że na tym serwie się zdarzają takie gry, to warto przed dołączeniem do jakiegolwiek teamu, a widzimy, że goście coś zamiast się kręcić koło dynamitu/czołgu itd się po prostu nawalają...
to po prostu pytamy, czy grają na obj :P

Jeśli jednak już coś zaczęliśmy objectować, a nie wolno, to natychmiast to przerywamy! Rozbrajamy dynamit, zatrzymujemy czołg, gubimy złoto!
I nie miejmy wtedy pretensji, że ktoś się wkurzył, że kończymy grę pomimo zakazu. Jeśli wlazłeś między wrony, to krakaj jak ony! :-P
Obrazek
Awatar użytkownika
DrVaNs
Administrator Z Pasją
Administrator Z Pasją
Kontakt:

SPIDIvonMARDER, o ile kicka nie dostaniesz w 5s.

Emerytura!
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

No, racja :D

LANDMINE/AIRSTRIKE/ARTILLERY TEAMKILLING

Wdepnięcie w minę swego sapera, wpadniecie pod ogień lotnictwa czy artylerii to oczywisty teamkilling.
Ale to często nasza wina, nie strzelającego!

Miny mają blokować jakieś określone obszary. Taki stąd wniosek, że my tez nie powinniśmy tam chodzić, a jeśli musimy to postarajmy się poskakać. Nie miejmy pretensji do sapera, jeśli wdepnęliśmy. On tylko broni obj, wypełnia zadanie! A my mu dodatkowo utrudniamy, bo musi położyć miny od nowa, co nie zawsze jest możliwe.
Inna sprawa, gdy one są tak położone, że nie da się bezpiecznie przejść do miejsca, gdzie musimy, albo założono je niepotrzebnie.

Field ops.
Tu tak samo. Nie można mieć pretensji do fielda, jeśli użył on baaardzo ciężkiej broni w strategicznym miejscu, broniąc obj lub zdejmując oddział przeciwników. To nasza wina, ze jesteśmy ślepi i nie widzimy dymków.
Ale jeśli field jest głupi i rzuca puszki/zamawia artę w miejsce, w którym na pewno ona się nie przyda... to inna sprawa.
Obrazek
Awatar użytkownika
DrVaNs
Administrator Z Pasją
Administrator Z Pasją
Kontakt:

SPIDIvonMARDER, Spidi, o dziwo żaden mod do ET nie powstał z minami "inteligentnymi" tzn. takimi jak w QW gdzie reagują tylko na wrogi team.

Emerytura!
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Generał-komandor
Kontakt:

To dlatego, że tu mamy II wojnę, gdzie miny nie wybierały kogo walą :P

FOLLOW ME!
I inne rozkazy.

Staraj sie wypełniać zadania, jakie ci zlecają inni. Rzadko to sie zdarza na FFA, ale jak już ktoś wydał ci order, to jeśli nie masz na głowie nic ważniejszego, wypełnij go. Tamta osoba jest w innym miejscu i co innego widzi niż ty i jest duże prawdopodbieństwo, że zarejestrowała coś istotnego, np. skradającego się covera czy enga.
Obrazek
ODPOWIEDZ