Windows vs. Linux
- SlaviaConsesiao
- Pierwszy sierżant
- https://www.houzz.com/pro/kuchnie/meble-kuchenne-i-kuchnie-na-wymiar-warszawa
- Nick w ET: ETPlayer
- Kontakt:
- evol_umf
- Starszy szeregowy
zarówno XP jak i Vista ma do siebie to cos, cos sprawia, że nie można sobie w nic popykać. Tak samo i linux. Zeby odpalic gta4 potrzeba ponad gb ramu, a na p3 dziala znakomicie, choc p3 ma tylko 256mb vram drr3. wymysli ktos kiedys cos, zeby system sie wylaczal jak czlowiek chce wlaczyc jakas gre? jakos mi sie nigdy nie podobal fakt, ze musze miec 4 razy mocniejszy komputer z systemem operacyjnym zeby w cos zagrac niz jest to naprawde wymagane, to tak jak by kupic super sportowe auto z plugiem na tylnym zderzeku wbitym w asfalt... 

Jak by ktoś komuś coś, to ja tyle - o ile, co i owszem.
- SlaviaConsesiao
- Pierwszy sierżant
- Kontakt:
aż GB RAMu??? chyba TYLKO. 1 GB ram to cholernie mało. Ja mam 8.evol_umf pisze:zarówno XP jak i Vista ma do siebie to cos, cos sprawia, że nie można sobie w nic popykać. Tak samo i linux. Zeby odpalic gta4 potrzeba ponad gb ramu, a na p3 dziala znakomicie, choc p3 ma tylko 256mb vram drr3. wymysli ktos kiedys cos, zeby system sie wylaczal jak czlowiek chce wlaczyc jakas gre? jakos mi sie nigdy nie podobal fakt, ze musze miec 4 razy mocniejszy komputer z systemem operacyjnym zeby w cos zagrac niz jest to naprawde wymagane, to tak jak by kupic super sportowe auto z plugiem na tylnym zderzeku wbitym w asfalt...
1 GB RAMu kosztuje 30 zł, takież do drogie. Na kompie masz zresztą kilka razy lepszą grafikę niz na konsolach. I za gre na kompa zapłacisz 100 zł, a za gre na konsolę 250 zł.
Po za tym na kompie masz stałego neta i można w MP szpilać. i na pewno lepiej sie
szpila na klawiaturze i myszce, niż na padzie... już widzę grę w strzelaniny na Xboksie360

Windowsy są najlepsze do gier. A wymagania ustalają twórcy gry, a nie ludzie od microsoftu,
jeju.
Ile Barrack ma jaj? OBA MA! :D:D:D
Jak teraz będzie nazywał się Biały Dom?
-BARAK Obamy! :D:D:D
SlaviaConsesiao, wybacz, ale ja sobie nie wyobrażam wsadzanie headów bez pada w halo 3. Poprostu czeba mieć wprawe im dłużej w tym siedzisz tym lepiej Ci idzie.
A ramy za 30 zł?? To chyba ddr kingstona 667Mhz (PC2 5300) 2x1GB których potrzebujesz przynajmniej 4GB aby odpalić jakąś dobrą grę lub wymagający program. A konsola ma takie "słabe" parametry dlatego, że nie musi odpalać systemu co prowadzi do większej wydajności w grze.
A ramy za 30 zł?? To chyba ddr kingstona 667Mhz (PC2 5300) 2x1GB których potrzebujesz przynajmniej 4GB aby odpalić jakąś dobrą grę lub wymagający program. A konsola ma takie "słabe" parametry dlatego, że nie musi odpalać systemu co prowadzi do większej wydajności w grze.
- SlaviaConsesiao
- Pierwszy sierżant
- Kontakt:
A gdybyś miał grać w H3 na kompie, to nie musiałbyś się uczyć grać na padzie, lepiej by ci szło, ja bym padem w ziemię nie trafił.
Nikogo nie przekonasz że konsola jest lepsza od kompa, bo kompy są lepsze od konsol, mimo iż SĄ trochę droższe. Nie zapominaj, że na konsoli nie ma NETA, NIE MOŻNA ROBIĆ
NIC OPRÓCZ GRANIA I OGLĄDANIA FILMÓW LUB SŁUCHANIA MUZYKI, NIE MOŻNA ODPALAĆ PROGRAMÓW TAKICH JAK NA KOMPIE, NP. PAINTA.
po za tym konsole są strasznie słabe pod względem parametrów. Gdybyś miał odpalić
takiego Crysisa na high na konsoli to by ci się prędzej spaliła niż odpaliła główne menu
Nikogo nie przekonasz że konsola jest lepsza od kompa, bo kompy są lepsze od konsol, mimo iż SĄ trochę droższe. Nie zapominaj, że na konsoli nie ma NETA, NIE MOŻNA ROBIĆ
NIC OPRÓCZ GRANIA I OGLĄDANIA FILMÓW LUB SŁUCHANIA MUZYKI, NIE MOŻNA ODPALAĆ PROGRAMÓW TAKICH JAK NA KOMPIE, NP. PAINTA.
po za tym konsole są strasznie słabe pod względem parametrów. Gdybyś miał odpalić
takiego Crysisa na high na konsoli to by ci się prędzej spaliła niż odpaliła główne menu

Oj tu się z Tobą niezgadzam. Pod ps3 można wgrać jakąś tam wersje linuxa chyba ubonta czy jakoś tak, w ten sposón możesz podłończyć zwykłego neta i ciupać po necie przez firefoxa bez problemów.
A pozatym do konsol jest taki mały badziew zwany frapsem dzięki któremu możemy podłończyć myszkę i klawiaturke :>

- SlaviaConsesiao
- Pierwszy sierżant
- Kontakt:
Tak, ale mówimy tutaj o zwykłych, nieprzerabianych konsolach, bo do zestawu z konsolą raczej klawiatury i myszki oraz tego frapsa nie dostaniesz ;)
po za tym... linuks? Błagam, to ja juz wolę zwykłą konsolę
a tak łatwo neta podłączyć do konsoli to nie jest. Dodatkowe koszty, w dodatku nie wiem
kto by ci takiego neta podłączył.
I jeszcze jedno: Na kompa masz o WIELE więcej gier niż na konsole. W dodatku z neta
zawsze można zasysać demka na dysk, filmy, wyporzyczać z internetu pełne, nowe gry
(żeby nie mówić o piractwie)
Hity komputerowe, w które na konsoli nie zagrasz: Counter Strike, Crysis,
Wolfenstein 3D
, StarCraft II i wiele innych.
I jeszcze jedna, istotna sprawa: Konsolę trzeba podłączać do telewizora (wiem, są specjalne adaptery do monitorów, ale komp też potrzebuje monitora) tak więc
rzadko kiedy można się do niego dostać. Nie wiem, ktoś z rodziny ogląda telewizję,
albo siedzi na kompie, więc monitor i telewizor odpada
po za tym... linuks? Błagam, to ja juz wolę zwykłą konsolę

a tak łatwo neta podłączyć do konsoli to nie jest. Dodatkowe koszty, w dodatku nie wiem
kto by ci takiego neta podłączył.
I jeszcze jedno: Na kompa masz o WIELE więcej gier niż na konsole. W dodatku z neta
zawsze można zasysać demka na dysk, filmy, wyporzyczać z internetu pełne, nowe gry
(żeby nie mówić o piractwie)
Hity komputerowe, w które na konsoli nie zagrasz: Counter Strike, Crysis,
Wolfenstein 3D

I jeszcze jedna, istotna sprawa: Konsolę trzeba podłączać do telewizora (wiem, są specjalne adaptery do monitorów, ale komp też potrzebuje monitora) tak więc
rzadko kiedy można się do niego dostać. Nie wiem, ktoś z rodziny ogląda telewizję,
albo siedzi na kompie, więc monitor i telewizor odpada

- Jestem posiadaczem ubuntu 8.10 - o odziwo jest wiele rzeczy poprawionych które mnie wnerwiały w 8.04, i jakoś działa stabilniej. Dla ludzi którzy próbują dopiero z Ubuntu szaleć polecam instalacje przez WuBi - nic nie zepsujecie, a wystarczy zassac jeden mały programik.
- Ostatnio stałem się testerem Windows 7 - jak dla mnie zbytnio cukierkowy, no może dlatego ze Visty nie używałem, jedyne co mnie zaskoczyło to funkcja aktualizacji systemu która ściągnęła sama odpowiednie drivery do czytnika kart pamięci i karty graficznej.
Ale i tak większą część czasu siedze na Mx7 - z względu na moje lenistwo - aby Xp działał tak jak ja bym tego chciał wymaga sporej pracy po instalacj, a więszkość rzeczy w Mx7 jest już zrobione lub wycięte - szczególnie zbędne bajery.
- Jestem posiadaczem ubuntu 8.10 - o odziwo jest wiele rzeczy poprawionych które mnie wnerwiały w 8.04, i jakoś działa stabilniej. Dla ludzi którzy próbują dopiero z Ubuntu szaleć polecam instalacje przez WuBi - nic nie zepsujecie, a wystarczy zassac jeden mały programik.
- Ostatnio stałem się testerem Windows 7 - jak dla mnie zbytnio cukierkowy, no może dlatego ze Visty nie używałem, jedyne co mnie zaskoczyło to funkcja aktualizacji systemu która ściągnęła sama odpowiednie drivery do czytnika kart pamięci i karty graficznej.
Ale i tak większą część czasu siedze na Mx7 - z względu na moje lenistwo - aby Xp działał tak jak ja bym tego chciał wymaga sporej pracy po instalacj, a więszkość rzeczy w Mx7 jest już zrobione lub wycięte - szczególnie zbędne bajery.
Jestem Tylko Zwykłym Graczem z Pasją.
Emerytura!
Emerytura!
- evol_umf
- Starszy szeregowy
Owszem - aż GB ramu. To fajnie, że masz 8 Gb pamięci, do tego pewnie zasilacz 650W.
Konsole zawsze były i będą stabilniejsze od komputerów, gry chodzą i będą chodzić lepiej ( tu nie ma pixeli tylko wektory, więc problem rozdzielczości znika ) a za efekty, dźwięk. etc. odpowiadają różne, oddzielne procesory projektowane specjalnie do tych celów. W komputerach system operacyjny niszczy ich wydajność, choć daje możliwość rysowania w paincie czy tworzenia grafiki 3D, to trzeba wziąć pod uwagę fakt, że konsoli nie kupuje się do rysowania a czerpania przyjemności z grania samemu lub (tak jak w przypadku ps3) nawet w 6 osób przy jednym sprzęcie. Na PC nie ma więcej gier niż na konsole, muszę zmartwić pecetowców - to na desktopy właśnie wychodzi tylko część tytułów, a o grach takich jak CS na konsole... zapomnijcie - "To rozrywka godna małych dzieci" jak powiedział jakiś czas temu jego wydawca. Na konsoli rozgrywka musi być dynamiczna, pełna efektów i trzymająca niekiedy po kilkanaście godzin (5 lat temu na N64 potrafiłem grac w Turoka (i tu spodzianka znowu dla pctowcow - wydany ostatnio turok to już 4ta część z serii) po 13 godzin, bo tyle trwały misje).
Prawda jest taka, że komputer w grach ciągle jest mniej ekonomiczny - żre 5 razy tyle prądu, dobry desktop z 22 calowym monitorem kosztuje tyle, co PS3 z 32 calowym LCD. W dodatku konsole już teraz wymagają dla dostępu do sieci tego samego co PC i (za pomocą wgranych adresów serwisów) pozwalają normalnie surfować po sieci.
Pozdrawiam - posiadacz konsoli, PC-ta, laptopa i pamiątkowej kredki z Częstochowy
Konsole zawsze były i będą stabilniejsze od komputerów, gry chodzą i będą chodzić lepiej ( tu nie ma pixeli tylko wektory, więc problem rozdzielczości znika ) a za efekty, dźwięk. etc. odpowiadają różne, oddzielne procesory projektowane specjalnie do tych celów. W komputerach system operacyjny niszczy ich wydajność, choć daje możliwość rysowania w paincie czy tworzenia grafiki 3D, to trzeba wziąć pod uwagę fakt, że konsoli nie kupuje się do rysowania a czerpania przyjemności z grania samemu lub (tak jak w przypadku ps3) nawet w 6 osób przy jednym sprzęcie. Na PC nie ma więcej gier niż na konsole, muszę zmartwić pecetowców - to na desktopy właśnie wychodzi tylko część tytułów, a o grach takich jak CS na konsole... zapomnijcie - "To rozrywka godna małych dzieci" jak powiedział jakiś czas temu jego wydawca. Na konsoli rozgrywka musi być dynamiczna, pełna efektów i trzymająca niekiedy po kilkanaście godzin (5 lat temu na N64 potrafiłem grac w Turoka (i tu spodzianka znowu dla pctowcow - wydany ostatnio turok to już 4ta część z serii) po 13 godzin, bo tyle trwały misje).
Prawda jest taka, że komputer w grach ciągle jest mniej ekonomiczny - żre 5 razy tyle prądu, dobry desktop z 22 calowym monitorem kosztuje tyle, co PS3 z 32 calowym LCD. W dodatku konsole już teraz wymagają dla dostępu do sieci tego samego co PC i (za pomocą wgranych adresów serwisów) pozwalają normalnie surfować po sieci.
Pozdrawiam - posiadacz konsoli, PC-ta, laptopa i pamiątkowej kredki z Częstochowy

- SlaviaConsesiao
- Pierwszy sierżant
- Kontakt:
Oczywiście. Bardzo dobry komp z monitorkiem 22" to wydatek ok. 2800 złevol_umf pisze:komputer w grach ciągle jest mniej ekonomiczny - żre 5 razy tyle prądu, dobry desktop z 22 calowym monitorem kosztuje tyle, co PS3 z 32 calowym LCD.
a PS3 z telewizorem 32" to ok. 3500 zł. + parę gier, z czego każda kosztuje więcej niż 200 zł, a jak wiadomo gry po przejściu szybko się nudzą.
10 gier na PS3 kosztują tyle samo co 2 konsole PS3.
Aha. Skąd wiesz, że gier na konsolę jest więcej niż na kompy?
//jakbyś miał policzyć wszystkie gry które wyszły na kompa i te, które wyszły na konsole, to bardzo byś się zdziwił

Dobremu kompowi wystarczy zasilacz 400-500W. I aż tak dużo prądu nie żre.
I jeszcze raz przypominam, że komp nie służy tylko do grania, ale i dla pracy
i multimediów.
[ Dodano: 2008-12-22, 23:46 ]
Ooooj to tutaj juz przegiąłeśevol_umf pisze:a o grach takich jak CS na konsole... zapomnijcie - "To rozrywka godna małych dzieci" jak powiedział jakiś czas temu jego wydawca. Na konsoli rozgrywka musi być dynamiczna, pełna efektów i trzymająca niekiedy po kilkanaście godzin

Counter Strike nie jest dynamiczny, pełny efektów i nie trzymie po kilkanaście godzin?
I jest to rozrywka dla małych dzieci. Sory, ale za przeproszeniem miażdżą mi takie posty odbyt.
CS trzymie nie kilkanaście godzin, ale trzymie w nieskończoność.
Jest niesamowicie grywalny i dynamiczny. Ta gra istnieje już 10 lat, a nadal
zawzięcie szpilają w niego miliony graczy, których wciąż przybywa.
CS to atut komputerowej rozrywki. To też najpopularniejsza strzelania (a może i gra) w Polsce.
CS to marna gra, a grają w nią ludzie, których mi szkoda - zawsze rzucają się z nożem na negujących ich ukochaną grę. Tak robią tylko zdegenrowani gracze a csowcy to chyba wyjątek, bo robią tak zawsze i wszędzie. Sam mam CSS i... jestem zawiedziony. Pierwszy raz w CS grałem na tyle dawno temu, że nie pamiętam kiedy to było ale gra jak była tak i jest dla mnie słaba. Znam osobiście wielu graczy cs-a a oni znają moje zdanie i po dłuższej wymienia argumentów wszyscy przyznają mi rację - ciekawe, prawda? RTCW jest lepsze od CSa, a zrobienie zwykłej strzelanki dla samego strzelania było strzałem w 10. Tylko, że gra ma już 1000 lat i ciągle garją w nią te same nastolatki co kiedyś + ich pociechy - super. Tak przy okazji - proszę o jakiś poziom kultury - to nie jest rozgrywka tylko publiczne forum, a takie wyrażenia jak "miażdży odbyt" mówią tylko o poziomie Twojej kultury. Napisz jeszcze jakąś jedną odpowiedź do tego mojego postu, bo wiem, że już ledwo siedzisz go czytając i kończymy ten spór nie prowadzący do niczego. (Jednakże wykaż się odpowiednim poziomem kultury, żebyśmy serio mogli skończyć)
"Oczywiście. Bardzo dobry komp z monitorkiem 22" to wydatek ok. 2800 zł
a PS3 z telewizorem 32" to ok. 3500 zł. + parę gier..." Nie wiem o jakim komputerze myślisz. Żeby mieć wydajność porównywalną na przedstawionych monitorach za samą jednostkę centralną musiałbyś zapłacić 3k - striker extreme, q6600, 2x 8800gtx w sli... chyba, że myślisz o dość słabym "Bardzo dobrym kompie". Jeśli tak jest to zapraszam na stronę http://www.alienware.com./ - zadaj im pytanie o dobry komputer.
Od 98 roku jestem posiadaczem N64, grałem też na psx, ps2, później tetsowałem XBoxa i spędziłem 2 dni weekendu u znajomego mającego jeden ze sklepów sieci divicom testując Pro Streeta na PS3. Wiem jedno - gier na konsole jest więcej i zawsze było. Jest to spowodowane ekonomiką wydawania tytułów, z resztą gracze konsolowi zawsze sami się interesują nowościami a komputerowi czekają na reklamy nowych gier. W dodatku na komputery wyszło tak na prawdę tylko kilka gier. Zdecydowana większość jest pisana z założenia na konsole a później konwertowana pod systemy operacyjne - powtarzam, że jest to mniej opłacalne, bo komputer musi być o wiele mocniejszy od konsoli by odpalić tą samą grę. Tu muszę przeprosić wszystkich fanów serii, bo zostanę zlinczowany - pomyliłem się - ostatnio wydany turok to 7ma już część. Oczywiście zyskała popularność w sieci bo jako pierwsza wyszła również na PC.
PS - jeśli kogokolwiek uraziłem to miałem taki zamiar, SlaviaConsesiao ten post nie był wymierzony centralnie w Twoją osobę, więc się nie denerwuj

"Oczywiście. Bardzo dobry komp z monitorkiem 22" to wydatek ok. 2800 zł
a PS3 z telewizorem 32" to ok. 3500 zł. + parę gier..." Nie wiem o jakim komputerze myślisz. Żeby mieć wydajność porównywalną na przedstawionych monitorach za samą jednostkę centralną musiałbyś zapłacić 3k - striker extreme, q6600, 2x 8800gtx w sli... chyba, że myślisz o dość słabym "Bardzo dobrym kompie". Jeśli tak jest to zapraszam na stronę http://www.alienware.com./ - zadaj im pytanie o dobry komputer.
Od 98 roku jestem posiadaczem N64, grałem też na psx, ps2, później tetsowałem XBoxa i spędziłem 2 dni weekendu u znajomego mającego jeden ze sklepów sieci divicom testując Pro Streeta na PS3. Wiem jedno - gier na konsole jest więcej i zawsze było. Jest to spowodowane ekonomiką wydawania tytułów, z resztą gracze konsolowi zawsze sami się interesują nowościami a komputerowi czekają na reklamy nowych gier. W dodatku na komputery wyszło tak na prawdę tylko kilka gier. Zdecydowana większość jest pisana z założenia na konsole a później konwertowana pod systemy operacyjne - powtarzam, że jest to mniej opłacalne, bo komputer musi być o wiele mocniejszy od konsoli by odpalić tą samą grę. Tu muszę przeprosić wszystkich fanów serii, bo zostanę zlinczowany - pomyliłem się - ostatnio wydany turok to 7ma już część. Oczywiście zyskała popularność w sieci bo jako pierwsza wyszła również na PC.
PS - jeśli kogokolwiek uraziłem to miałem taki zamiar, SlaviaConsesiao ten post nie był wymierzony centralnie w Twoją osobę, więc się nie denerwuj

- SlaviaConsesiao
- Pierwszy sierżant
- Kontakt:
Gdzież bym smiał się denerwować ;;P
Ale po tym zdaniu z "marnym CSie" chętnie wyrzuciłbym monitor przez okno. Tak jak
i wszyscy z mojej miejscowości,, także mój dostawca internetu, który wprowadził CSa w nasze życie.
Przyznaję, CSS to wyjątkowo beznadziejna gra (przez grafikę) ale CS 1.6 to arcydzieło.
Wszyscy w to pykają. Znam 40 letniego kolesia, który gra w to dzień i noc.
Nie wiem, czemu tak krytykujesz tą grę, ale widać taki masz gust. I ja go szanuję.
PS. za 2 tys. zł masz kompa który odpali ci wszystkie gry na bardzo dobrej grafice,
nie wiem o co ci chodzi, nie mówiłem przecież o kompach z 2x 8800 GTX w trybie SLI.
plus dobry monitor 22" za 800 zł.
A TERAZ BŁAGAM, ZAKOŃCZMY TĄ DYSKUSJĘ O KOMPACH I KONSOLACH, BO MNIE
JUŻ ŁEB BOLI, A TO TEMAT O WINDOWSIE I LINUKSIE
[ Dodano: 2008-12-23, 11:49 ]
oczywiście żartuję 
Ale po tym zdaniu z "marnym CSie" chętnie wyrzuciłbym monitor przez okno. Tak jak
i wszyscy z mojej miejscowości,, także mój dostawca internetu, który wprowadził CSa w nasze życie.
Przyznaję, CSS to wyjątkowo beznadziejna gra (przez grafikę) ale CS 1.6 to arcydzieło.
Wszyscy w to pykają. Znam 40 letniego kolesia, który gra w to dzień i noc.
Nie wiem, czemu tak krytykujesz tą grę, ale widać taki masz gust. I ja go szanuję.
PS. za 2 tys. zł masz kompa który odpali ci wszystkie gry na bardzo dobrej grafice,
nie wiem o co ci chodzi, nie mówiłem przecież o kompach z 2x 8800 GTX w trybie SLI.
plus dobry monitor 22" za 800 zł.
A TERAZ BŁAGAM, ZAKOŃCZMY TĄ DYSKUSJĘ O KOMPACH I KONSOLACH, BO MNIE
JUŻ ŁEB BOLI, A TO TEMAT O WINDOWSIE I LINUKSIE

[ Dodano: 2008-12-23, 11:49 ]
Nie bój się fanów Turoka, bój się CSowców, bo jak cię spotkają to ci nogi połamiąevol_umf pisze:Tu muszę przeprosić wszystkich fanów serii, bo zostanę zlinczowany - pomyliłem się - ostatnio wydany turok to 7ma już część.

Kurde, jak ja nienawidze CS'a Wszystkich części NIENAWIDZE!! I jeszcze patrząc na te szczęśliwe mordy kolegów z klasy kiedy gadają o tej "super" grze. Dlaczego, dlaczego mnie tak skarałeś Boże....
A tak w ogóle to Linux jest dobry Windows jest zajebisty. Reasumując nie mam nic do linuxa i według mnie jest dobry.
Edited by Slawiusz
A tak w ogóle to Linux jest dobry Windows jest zajebisty. Reasumując nie mam nic do linuxa i według mnie jest dobry.
Edited by Slawiusz
Ostatnio zmieniony 2008-12-30, 23:46 przez Gregory1323, łącznie zmieniany 1 raz.
- SlaviaConsesiao
- Pierwszy sierżant
- Kontakt:
kolejny wielki maczo, który sądzi, że wszystkie gry które lubi są najlepsze. Mówisz że Cs to ścierwo, a sam na pewno go nie testowałeś.
PS. Czym Bóg Cię ukarał? Jak nie chcesz grać w CSa, to nie graj.
I nie nabijaj się z kolegów, bo oni też mogą się śmiać np. z tego, że ty grasz w jakąś grę.
PS. Czym Bóg Cię ukarał? Jak nie chcesz grać w CSa, to nie graj.
I nie nabijaj się z kolegów, bo oni też mogą się śmiać np. z tego, że ty grasz w jakąś grę.
- Nick w ET: SPIDIvonMARDER
- Kontakt: